Реклама / Ads
4| 5243 |22.01.2016 НОВИНИ

Б. Ноев: "Тюрк-политик" на Меркел не е верен отговор на "бежански рекет" на Ердоган

.
Бойко Ноев
Тази "Тюрк-политик" /на Меркел/ е една неадекватна реакция на политиката на "бежански рекет", провеждана систематично от днешните управляващи в Турция. Това казва бившият министър на отбраната Бойко Ноев.
 
Съдейки по реакциите на мнозинството германски политици, а вече и на президента Гаук, съдейки по широкия обществен отзвук, все повече се очертава, че това е персонална грешка на канцлера Меркел. Грешка, с последствия за целия ЕС. Типичен пример за ролята на личностите в историята. Както се видя, в началния момент останалите страни от ЕС и техните лидери бяха склонни да простят тази грешка, все пак личният принос на Меркел за развитието и сплотеността на ЕС досега е огромен. Лошото е, че тя не се вслуша в гласа на мнозинството, не се поправи, а само продължи да задълбочава кризата. Част от която криза е и заиграването с Ердоган, някаква своеобразна "тюрк-политик" на канцлера, която нищо добро няма де ни донесе. Тази "Тюрк-политик" е една неадекватна реакция на политиката на "бежански рекет", провеждана систематично от днешните управляващи в Турция, коментира той в интервю за "Фокус"

България би трябвало критично да се отнесе към тази политика, по принцип и не на последно място защото в Турция днес живеят стотици хиляди български граждани, мнозинството от които не приемат потъпкването на принципите на демокрацията и светските обичаи от ислямисткия режим на Ердоган. Време е вече да се каже, че България има ангажимент към демократичните права на онези наши сънародници в Турция, които се чувстват причастни и проявяват ангажимент към своята родина. На второ място, България трябва да се отнася критично към дисбаланса, от една страна на заиграване, на "тюрк политик", с режима в Анкара и от друга страна- на пренебрегване на защитата на външните граници на ЕС. На трето място, както се вижда и днес, с нарасналия "апетит" за отстъпки от страна на ЕС, с който Давутоглу отива в Берлин, България трябва да направи нов прочит на безусловната си солидарност със силово налаганите политики в ЕС по въпросите на бежанците, смята той.

Запитан как би могла да се гарантира солидарността на Турция за решаването на имигрантската криза в ЕС той отговори така" „Турция е напълно наясно, че никога няма да стане член на ЕС. На Турция ЕС на практика не ѝ трябва, той би бил ограничител за амбициите на Ердоган и група. Освен това, с курса на ислямизация на турското общество, политика и икономика режимът на Ердоган съзнателно отдалечава страната от Европа. Слабостта, уязвимостта и зависимостта на ЕС от външни фактори, центробежните тенденции в ЕС помагат на днешните турски власти за реализацията на геополитическите им амбиции. Затова и "тюрк политик" на Меркел е несъстоятелна и всички ще платим цената ако тя се реализира както е тръгнала”, коментира Ноев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4967 |17.01.2016 Премирерът на Бавария с ултиматум към Меркел за имигрантите . 13| 8972 |11.01.2016 Ноев: Доган да свали чадъра над Пеевски . 13| 4784 |09.01.2016 Бойко Ноев: Лютви Местан е интелигентен политик, знае цената на публичната лъжа . 4| 4687 |30.12.2015 Новогодишната реч на Меркел - с арабски субтитри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads