Реклама / Ads
0| 2288 |28.03.2024 НОВИНИ

ООН: Гладуването в Газа може да е военно престъпление

.
Гладуването в Газа достига кошмарни размери Източник: Aljazeera.com
След месеци на предупреждения, неотдавнашен доклад, подкрепен от ООН, представи неопровержими статистически доказателства, че хуманитарната катастрофа в Газа се превръща в изкуствено предизвикан глад. Той засили натиска върху Израел да изпълни правните си задължения за защита на палестинските цивилни граждани и да позволи на адекватни доставки на хуманитарна помощ да достигнат до хората, които се нуждаят от нея.
 

Най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека - Фолкер Тюрк, заяви в интервю за Би Би Си, че Израел носи значителна вина и че има "правдоподобен" случай, че Израел използва глада като военно оръжие в Газа. Тюрк, който е върховен комисар на ООН по правата на човека, заяви, че ако се докаже умисъл, това би било военно престъпление.

 

Министърът на икономиката на Израел Нир Баркат, високопоставен политик в партията "Ликуд" на Бенямин Нетаняху, отхвърли предупрежденията на Тюрк като "пълна глупост - напълно безотговорно изказване".

 

Подобно на колегите си от кабинета, Баркат настоява, че Израел е приел цялата помощ, предлагана от САЩ и останалия свят. Израел твърди, че ООН не успява да разпредели всичко, което е останало, след като Хамас си е помогнал сам. Но дълга опашка от камиони, напълно натоварени с помощи, които са отчаяно необходими на ивицата Газа, се е проточила от египетската страна на границата с Рафах. Те могат да влязат в Газа само през Израел, след сложна и бюрократична поредица от проверки.

 

Липсата на адекватни доставки принуди Йордания, а сега и други страни, включително САЩ и Обединеното кралство, да пускат помощи от въздуха - най-малко ефективният начин за доставка на хуманитарни материали. Палестинците, които се борят на терен, за да получат своя дял, се удавиха, докато се опитваха да доплуват до палети, които се приземиха в морето, или дори смачкани от падащите парашути.

 

Военноморските сили на САЩ изпращат и инженерна флотилия през Атлантическия океан, за да построи временен кей за разтоварване на помощта по море. Нищо от това нямаше да е необходимо, ако Израел беше осигурил пълен достъп до Газа и беше ускорил доставката на хуманитарна помощ през модерното контейнерно пристанище в Ашдод, което се намира само на около половин час път с кола северно от Ивицата Газа.

 

В интервю от Женева  Тюрк заяви, че са се появили доказателства, че Израел забавя или спира доставките на помощи. Тюрк осъди нападенията на Хамас срещу израелски цивилни граждани и войници на 7 октомври, включително убийства, изнасилвания и вземане на заложници. Но той също така заяви, че никоя от страните във войната не трябва да избягва отговорност за действията си, включително за всеки опит да се спрат доставките на помощи за хората, които се нуждаят от тях в Газа.

 

"Всички мои колеги от хуманитарните организации продължават да ни казват, че има много бюрокрация. Има пречки. Има пречки... Израел е виновен в значителна степен", каза той. "Мога само да кажа, че фактите говорят сами за себе си... Разбирам, че това трябва да бъде контролирано, но не може да отнема дни, за да бъде направено. "Когато поставяте на масата всякакви изисквания, които са необосновани в извънредна ситуация... това повдига въпроса, при всички ограничения, които виждаме в момента, дали може да се направи правдоподобно твърдение, че гладът е или може да се използва като оръжие за война."

 

Израел пренебрегва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, в която се изисква незабавно прекратяване на огъня. Израелският министър на икономиката Нир Баркат заяви, че нищо няма да попречи на военната цел на Израел - да разбие окончателно Хамас и да освободи заложниците, взети на 7 октомври.

 

Превод и редакция на Frognews

 

Още по темата, четете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5921 |28.03.2024 Вълна от ксенофобия заля Русия след терористичната атака в Крокус . 4| 2409 |28.03.2024 Конституционалистът проф. Пламен Киров: Следващият служебен премиер може да е Горица Кожарева . 2| 2302 |28.03.2024 Цената на войната: 107 млрд. долара са загубили компаниите, напуснали Русия . 11| 2438 |28.03.2024 Путин: Русия не планира да атакува страни от НАТО, но Ф-16 ще бъдат сваляни в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads