Реклама / Ads
0| 2406 |25.04.2024 НОВИНИ

Операторът на Летище Русе съобщи за значителен напредък в изпълнението на поетите договорни ангажименти

.
Русе
На днешното заседание на Общинския съвет Христо Крушарски, съдружник в дружеството "Еърпорт Русе", обяви подробности за изпълнението на договорните ангажименти, поети в края на февруари 2023 г. Завършени са 14 от 15-те точки, с които дружеството се е ангажирало в договора. Остава да приключат дейностите по изпълнението на цялостния Генерален план на „Еърпорт Русе“, което ще позволи летището да може да се използва като гражданско. Очаква се това да се случи през август.
 

По думите на Крушарски вече има възможност за излитане и кацане на самолети, без да преминават през терминала, по който има още довършителни дейности по оборудването. Той ще бъде реконструиран, като предстои да се закупят рентгени и специализирана техника, за да отговаря на изискванията. Дейностите ще бъдат извършени след решение на Общинския съвет.

 

„Имаме интерес да развиваме Летище Русе, като за целта сме създали инвестиционна програма, включваща изграждане на няколко хангара за ремонт и поддръжка на самолети, които ще бъдат обслужвани тук“, подчерта Крушарски и допълни: „Летище Русе вече е летище“. Предвижда се удължаването на пистата с над половин километър, за да бъде възможно кацането на по-големи самолети, както и карго полети. „Еърпорт Русе“ е в процес на преговори с Община Иваново, която стопанисва имота зад летището, като това ще позволи бъдещото разширение на терена. За поддръжката и обслужването на новите съоръжения ще е необходим персонал от над 200 души. Крушарски призова общинските съветници да подкрепят даването на отстъпено право на строеж на допълнителните помещения, тъй като различни инвеститори вече са предложили изграждането на база за поддръжка на самолетите и подготовка на летателен състав.


„Стъпка по стъпка се изпълнява нашата мечта за граждански полети от и до Летище Русе. Нашата увереност е, че дружеството има силата и възможностите да го направи, въпреки скептицизма, с който се сблъсква“, заяви кметът Пенчо Милков. Той отбеляза, че съвместната работа на общините Русе и Иваново ще доведе до икономически подем за областта.


Припомняме, че в края на февруари Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) издаде на „Еърпорт Русе“ удостоверение за експлоатационна годност на гражданско летище съгласно Закона за гражданското въздухоплаване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2274 |25.04.2024 Протест в центъра на София, енергетици и миньори настояват въглищните централи да продължат работата си . 2| 2320 |25.04.2024 Настимир Ананиев: Не, искането на оставката на Росен Желязков не е прищявка, популизъм или ПР ход . 4| 2323 |25.04.2024 Вижте политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков . 4| 3135 |25.04.2024 СаБОТАШ - най-големият грабеж в новата ни история

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads