Реклама / Ads
9| 6978 |18.04.2024 НОВИНИ

Основателят на Telegram Павел Дуров в екслузивно интервю: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

.
Павел Дуров Източник: TuckerCarlson / X
Основателят на Telegram Павел Дуров заяви, че е избягал от Русия заради натиска на Кремъл да сподели личните данни на украинските продемократични протестиращи през 2013 г. в рядко интервю за американския десен журналист Тъкър Карлсън.
 

Ексцентричният главен изпълнителен директор на технологичната компания заяви пред Карлсън, че той и Telegram - едно от най-бързо развиващите се приложения за съобщения в света - са се преместили в Дубай през 2017 г., за да избегнат "геополитическо обвързване" или "избор на победители във всяка политическа борба".


"Предпочитам да бъда свободен, отколкото да приемам заповеди от когото и да било", каза Дуров в едночасовото интервю, публикувано в канала на Карлсон в YouTube в сряда.


По време на масовите протести срещу фалшифицирането на парламентарните избори в Русия през 2011-2012 г. Дуров заяви, че е отказал държавни заповеди да премахне опозиционните общности в социалната мрежа "ВКонтакте", на която е съосновател през 2007 г.


През 2013 г. Дуров заяви, че подобно руско искане по време на протестите на Евромайдана в Украйна му е дало "две неоптимални възможности": да се подчини или да подаде оставка като главен изпълнителен директор на "ВКонтакте" и да избяга от Русия.

 

"Избрах второто", казва Дуров, чиито спирки включват Берлин, Лондон, Сингапур и Сан Франциско - където разказва, че е бил ограбен след среща с бившия изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси - преди да се установи в Дубай.


"Отговорът ни беше: "Чакайте малко, това е друга държава. Няма да предадем украинските си потребители, защото вие ни помолихте да го направим", разказва Дуров пред Карлсон за своята гледна точка. "Решихме да откажем и това не се прие много добре и от руското правителство".


По-късно "ВКонтакте" попада под контрола на магнати, свързани с Кремъл, и сега се оглавява от сина на вътрешен за Кремъл човек.


Дуров отрече опасенията, че Telegram, който е изключително влиятелен в рускоезичните страни, се контролира от руската държава, и предположи, че западните му конкуренти може да са разпространили слуха поради опасения за разрастването му.

 

Той също така твърди, че ФБР се е опитало тайно да вербува един от разработчиците на Telegram, за да създаде задна вратичка в месинджъра по време на последното му посещение в САЩ. Дуров прогнозира, че Telegram, който има 900 милиона активни потребители, ще надхвърли 1 милиард активни месечни потребители в рамките на една година.


Приложението, което се рекламира като инструмент за безопасна и сигурна комуникация, не използва криптиране от край до край по подразбиране.


Карлсон, който е известен с разпространяването на теории на конспирацията и крайно десни възгледи, интервюира руския президент Владимир Путин в Москва през февруари.


Интервюто с Дуров отбеляза дебюта на канала Telegram за неговата мрежа Tucker Carlson Network.

 

Превод и редакция ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2319 |18.04.2024 Удвоили сме своите доходи през последните 10 години, съобщи НСИ . 5| 2420 |18.04.2024 Борисов използва дезинформацията като политическо оръжие, смята бившият регионален министър . 0| 2263 |18.04.2024 Важна информация за българските граждани, които ще гласуват извън страната . 3| 2240 |18.04.2024 Германия арестува двама мъже, обвинени в шпионаж в полза на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads