Реклама / Ads
14| 2870 |18.05.2024 НОВИНИ

Повтаряща се трагедия: Почитаме кримските татари - депортирани от Сталин, репресирани от Путин

.
Украйна днес отбелязва Деня на възпоменание на жертвите на геноцида над кримските татари. Отдавасе почит на жертвите на насилствената депортация на кримско-татарския народ от сталинския режим през май 1944 г. - една от най-трагичните страници в историята на ХХ век.
 

"В Деня на възпоменание на жертвите на геноцида над кримските татари пред посолството на Украйна бяха издигнати знамето на кримско-татарския народ и черна лента, както и държавното знаме на Украйна", посочват от украинското посолство в България.

 


"Преди осемдесет години тоталитарният съветски режим под ръководството на Сталин насилствено депортира коренното население на Кримския полуостров - кримските татари от родната им кримска земя и ги изпрати в изгнание.


Почти двеста хиляди кримски татари, които заедно с други народи по света са се борили срещу нацизма, били са обявени от съветския режим за „предатели“ и след броени дни са били изпратени в изгнание в отдалечени райони на Централна Азия и Сибир във вагони за добитък", посочват от Министерството на външните работи на Украйна във връзка с 80-ата годишнина от депортирането на кримските татари и почитането на паметта за жертвите на геноцида на кримскотатарския народ.







"Трудният път на депортацията се превърна в път на смъртта за много от тях. Само през първите години на изгнание около половината от депортираните загиват.

Депортирането на кримскотатарския народ се превърна в едно от ужасяващите престъпления на съветските власти като част от систематичната геноцидна политика за заличаване на националната идентичност, чиято цел беше създаването на "единно семейство на съветските народи". В името на осъществяването на тази човеконенавистна идея Кремъл прекърши милиони животи, унищожавайки хората физически, изтръгвайки ги от родната им земя, лишавайки ги от родния им език, духовно, културно и историческо наследство.


Разпадането на СССР и независимостта на Украйна дадоха нова надежда на кримскотатарския народ, който най-накрая успя да се завърне в родната си земя. Трагедията обаче се повтори няколко десетилетия по-късно, през 2014 г., когато руските нашественици се върнаха в Крим.


Руските окупационни власти веднага започват мащабни репресии срещу кримските татари. Политиката на Путин стана де факто продължение на политиката на Сталин, този път под формата на хибридна депортация: създаване на условия за живот, създадени за пълното или частично унищожаване на кримскотатарския народ и принуждаването на кримските татари да напуснат полуострова. Репресиите само се задълбочиха с началото на пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна през 2022 г.


Точно сега, в условията на временната окупация от Русия на Автономна република Крим и град Севастопол, кримскотатарският народ продължава да страда от политическо преследване и потисничество въз основа на националната си идентичност.







Окупационната администрация на полуострова незаконно забрани дейността на представителния орган на кримските татари, Меджлиса на кримскотатарския народ, масово лишава кримските татари от свобода по скалъпени обвинения и ги принуждава да напуснат родната си земя.


Почитайки паметта на жертвите на сталинската депортация, ние осъждаме агресивната политика на сегашна Русия и репресиите срещу кримскотатарския народ.

 

Новите престъпления на Кремъл станаха възможни само защото извършителите на престъпленията от миналия век така и не бяха изправени пред съда.

 

Чувството за безнаказаност е карало и продължава да кара Кремъл да повтаря най-ужасяващите зверства. Този порочен кръг може да бъде прекъснат само чрез предоставяне на Украйна на цялата необходима подкрепа, за да победи руската агресия, да освободи украинската земя и да подведе престъпниците под отговорност.


Призоваваме международната общност да увеличи консолидирания натиск върху Русия, за да я принуди да се върне към основните принципи на международното право, да спре нарушенията на човешките права във временно окупираните територии на Украйна и да освободи всички политически затворници.







Призоваваме всички държави, международни организации и общества, които ценят човешкия живот, да почетат паметта на жертвите на депортацията на кримските татари и да осъдят това ужасно престъпление, като го признаят за геноцид на кримскотатарския народ.


Обръщаме се към нашите международни партньори с призив да увеличат помощта за Украйна, да съдействат за възможно най-скорошното освобождаване от руската окупация на Крим, както и на други временно окупирани територии на Украйна. Това ще сложи край на руските военни престъпления и ужасните репресии и ще стане предпоставка за връщането на кримскотатарския народ и всички жители на Украйна към мирен живот на родна земя.


В украински Крим, свободен от руска окупация, коренното население - кримските татари ще има бъдеще, адекватна сигурност и възможности за развитие и просперитет.


Крим е Украйна!".

 

"Преди 80 години, на 18–20 май 1944 г., по лично разпореждане на Сталин, съветското ръководство депортира принудително целия кримскотатарски народ от Крим и го заселва на хиляди километри от историческата му родина – в Централна Азия (предимно Узбекистан). Мъже, жени, деца, старци са натоварени във вагони за добитък – без отопление, без хигиена и елементарни условия за живот. Съветската пропаганда посочва като основна причина за това „наказание“ предполагаемото сътрудничество на кримските татари с нацистите по време на Втората световна война, въпреки че в пъти повече татари воюяват в редиците на Червената армия. Върху целия кримскотатарски народ е сложено клеймото „народ-предател“, чиято устойчивост, уви, се простира и до днес. Близо половината от стотиците хиляди депортирани загиват по време на самото пътуване или в първите години на изгнание. Тази трагедия оставя неизлечим отпечатък върху историята, демографията и самосъзнанието на кримските татари. Общността получава възможност да се завърне в Крим едва през 1989 г., когато започва нейната дълга и тежка битка за възстановяване на някогашните си имоти", разказва във Facebook и историкът, доктор по руска история и експерт по история на татарите, Евлоги Станчев.


.
Знамето на кримските татари, издигнато през 2019 г. на контролно-пропусквателния пункт „Чонгар“ на входа на Крим. Организатор на акцията беше международното движение за деокупация на Крим и солидарност с кримскотатарския народ Liberate Crimea.


"Днес, в условията на бруталната руска война срещу Украйна и паралелната милитаризация на Кримския полуостров, руските окупатори отново подлагат малкото останали кримски татари на преследвания и репресии. Мнозинството от мобилизираните в руската армия от Крим са именно кримскотатарски мъже, въпреки че кримските татари съставляват едва около 13–15% от цялото население на Крим. Това даде основания на някои наблюдатели да предупредят за извършването на нов геноцид срещу изстрадалия кримскотатарски народ. От 2014 г. насам руските окупационни власти в Крим преследват институциите на кримските татари, осъщестяват жесток натиск срещу всеки самостоятелен израз на кримскотатарска идентичност, забраняват отбелязването и почитането на паметта на жертвите на депортацията.







Бог да прости хилядите жертви на това безумно престъпление срещу човечеството! Бог да прости и всички онези сред нас, които предпочитат да не знаят, да не помнят, да отвръщат поглед! Ще дойде ден, когато забравените и унизените ще получат Божието опрощение. За извършителите и техните съвременни имитатори такова няма да има", пише още той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2511 |18.05.2024 Сашко от Перник отново се е изгубил, за щастие - бил е намерен бързо . 1| 2528 |18.05.2024 Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" . 2| 2480 |18.05.2024 Президентът на Грузия наложи вето на руския закон, за жалост - силно формално . 4| 4838 |18.05.2024 Обмислят промени в обезщетенията за държавни служители при пенсиониране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads