Реклама / Ads
31| 8008 |11.11.2015 НОВИНИ

Проф. Димитров: Връщаме светините на Гърция, като ни върнат Солун, Серес и Драма

.
Проф. Божидар Димитров
Претенциите на Вселенския патриарх за връщане на светините в Гърция не са основателни. Светините са били спасени от манастири, които са принадлежали на Вселенската патриаршия, но са били на места, където са живеели етнически българи, за да не станат жертви на войските действия. Това каза директорът на НИМ проф. Божидар Димитров в ефира на bTV.
 
В Националния исторически музей се съхранява значителна част от светините, към които изрази претенции Вселенският патриарх Вартоломей. Това са около 800 икони, църковна утвар, книги и богослужебни предмети. Някои от тях са изложени в експозицията "Българската автокефална архиепископия в Охрид". „Той няма право да иска тези неща по една проста причина: евентуално претенции би могла да има Република Гърция, но тя няма, тъй като с два договора всички имуществени въпроси, свързани с взаимни претенции са уредени окончателно през 1964 година”, посочи проф. Божидар Димитров.

Тези въпроси са уредени и с Ньойския договор, а гърците не са предявили повече претенции към България, свързани с тези светини. Светините са българска държавна собственост и някои от тях продължават да бъдат реставрирани и консервирани. „Много се учудих на това искане, тъй като тези неща Вселенският патриарх не би могъл да не ги знае. Освен това той е вселенски патриарх на всички християни по света, а в случая работи за една държава, която не е искала това от него”, изтъкна още директорът на НИМ.

Светините остават в нашата страна и всеки може да се докосне до огромната им историческа, духовна и художествена стойност в залите на Националния исторически музей. Ако се върнем към миналото ние бихме могли да поискаме, Гърция да ни върне Егейска Македония и Тракия. Не е ли по-добре да гледаме напред, попита Божидар Димитров. Той определи думите му и ефекта, който са имали като на слон в стъкларски магазин. Вселенският патриарх трябва да е наясно, че това искане е уредено в Козиница. Договорката беше той да ни даде икона, изнесена от Созопол", припомни Димитров.

Премиерът Борисов запази честа и достойнството на България, които бяха накърнени. "Какво би станало с мен, ако по време на посещение в Гърция поискам да ни върнат Солун, Серес и Драма?", попита Димитров. Договорката ни с Гърция беше, че те няма да предявяват претенции, припомни още Димитров и допълни, че това се е случило докато е бил разузнавач. На въпрос няма ли по този начин да се сложи край на простъпките за връщане у нас на мощите на цар Самуил, Димитров каза, че гърците са длъжни да го направят. Той допълни, че като християни са длъжни да го погребат по християнски, а не да го държат в сандък, който да показват от време на време на президента ни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 10653 |11.11.2015 Проф. Янакиев: Русофили спретнаха активно мероприятия на Вартоломей . 12| 5914 |06.11.2015 Проф. Д. Вълчев: Полицаите се чувстват излъгани, но реформи трябва да има . 1| 4150 |04.11.2015 Проф. Начев: Данък „вредни храни” е стъпка към профилактика . 11| 7259 |04.11.2015 Проф. Слатински: Час по час ще режат националната сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads