Реклама / Ads
1| 5919 |20.07.2017 НОВИНИ

Работодателите искат замразяване на минималния осигурителен доход

.
Национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП И КРИБ поискаха от правителството да бъде замразен минималният осигурителен доход, докато не бъде определен нов модел за определяне на минималната работна заплата.
 
Ето какво се посочва в тяхно изявление:

Както сте информирани на 27.07.2016 г. национално представителните работодателски организации /НПРО/ обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели  отправиха предложение за незабавна отмяна на чл. 6, ал. 2, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване, регламентиращ определянето на Минималния осигурителен доход /МОД/ по длъжности и икономически дейности.

В съответствие с единодушно декларираната подкрепа от страна на браншовите работодателски организации беше отказано участие в преговори за МОД за 2017 г.  до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата в България.

В тази връзка и с оглед на отправени предложения на браншови работодателски организации, с настоящото предлагаме да бъде препотвърдена отново позицията за отказ от определяне на нови размери на МОД за 2018 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата.

Моля да ни уведомите своевременно при наличие на предложения или въпроси по настоящата позиция, от страна на членуващи предприятия или Вашите ръководни органи.

Припомняме отново, че:

1.   НПРО декларираха многократно подкрепа на колективното трудово договаряне на фирмено и браншово ниво по условията и заплащането на труда с валидност за представените страни.
2.    В годините след отключване на глобалната икономическа криза от 2008 г., и в условията на икономическо оживление, административно определяните прагове на МОД се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, с динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените.
3.    НПРО многократно са заявявали, че този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация. Тези аргументи са представяни многократно и в препоръки на Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд.

4.  Подобни механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС.
5.    В ход е увеличаване на ставките на осигурителните вноски за фонд „Пенсии“ на ДОО, независимо от първоначално заявените намерения за отказ от увеличаване на данъчно осигурителната тежест.
6.    По предложение и под натиск на синдикалните организации, в Наказателния кодекс бяха приети текстове за наказателно преследване само към длъжностни лица на предприятията - осигурители за отклоняване от осигурителни задължения в значителни размери, което обезсмисля определянето на прагове за МОД.

Изразяваме отново нашата благодарност и удовлетворение за проявеното разбиране и досегашна категорична подкрепа на тези позиции на АОБР.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5112 |18.07.2017 Искат Хизбула да бъде страна по процеса Сарафово . 3| 7335 |12.07.2017 Искат да кръстят аудитория на Кристиан Таков . 0| 5851 |11.07.2017 "Воля” и НФСБ искат емблематичната сграда на ”Раковски” 134 . 4| 8429 |11.07.2017 Вицепремиерът Симеонов: Домусчиеви искат фалит на Български морски флот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads