Реклама / Ads
8| 2809 |19.04.2024 НОВИНИ

Решение на парламента: Споразумението с "Боташ" да се предоговори, иначе има риск от дело срещу България

.
В парламента
Народното събрание реши на извънредно и второ за деня пленарно заседание да възложи на министъра на енергетиката Владимир Малинов да предоговори споразумението с "Боташ". Това се случи след серия от процедурни хватки, размяна на взаимни обвинения, а според депутати от ГЕРБ - и риск от наказателно производство срещу България за разкриване на търговска тайна.
 

Срещу проекторешението гласува само групата на ДПС и един депутат от "Има такъв народ". Народните представители решиха още да изпратят всички получени данни в анкетната комисия до българската и европейската прокуратура, Българския енергиен холдинг (БЕХ), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Министерството на енергетиката.

 

Казусът около доклада за "Боташ" започна миналата седмица, когато анкетната комисия го прие с пълно мнозинство. Председателят на комисията Жечо Станков от ГЕРБ обаче отказа да го внесе, въпреки че се очакваше това да се случи в сряда (17 април), с аргумента за постъпила нова информация с гриф в секретното в деловодството на парламента. Днес депутати от БСП и "Продължаваме промяната" съобщиха пред журналисти, че няма нищо новопостъпило. Междувременно Жечо Станков обясни, че е поискано правно становище от БЕХ във връзка с риска срещу България да започне наказателно производство от европейската комисия заради разкриването на търговска тайна. Той добави, че е имало време да бъде получено такова и едва след това докладът да бъде приет, тъй като комисията може да работи до идния четвъртък - 25 април.

 

В началото на пленарния ден председателят на парламента Росен Желязков обяви, че след края на редовното заседание ще се проведе и извънредно такова, в чийто дневен ред е заложено разглеждането на доклада на временната комисия. Междувременно невнесеният доклад бе предоставен на журналисти от БСП. Лидерът на партията Корнелия Нинова определи споразумението с Боташ като "един от най-корупционните договори в най-новата история на България", а Борислав Гуцанов го определи като "национално предателство". Левицата обяви още, че ще сезира българската и европейската прокуратура. Павела Митова от "Има такъв народ" на брифинг обяви, че "губим милиони чрез договора" и съобщи, че групата ѝ също сезира прокуратурата.


Започна второто за деня пленарно заседание, но без внесен доклад. От "Продължаваме промяната - Демократична България" видяха в това опит докладът за "Боташ" да бъде скрит, а Росен Желязков отговори, че свиква заседанието по искане на групата, като доклад може да бъде внесен от народни представител, или да бъде представен устно в зала. По думите му анкетната комисия не била задължена да приключва работата си с доклад. Това му изказване бе контрирано от Драгомир Стойнев от БСП, който цитира решението за създаване на парламентарната комисия, в което има задължение за изготвяне на финален доклад за дейността ѝ. След тези процедурни хватки последваха и нови - от БСП предложиха съвместно внасяне на доклада, а от "Продължаваме промяната - Демократична България" - свикване на извънредно заседание за нови редакции по текста.

 


Г-н председател, Вие пратихте доклада там, където е пътната карта за “Турски поток” - в небитието, каза Венко Сабрутев, народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България"

 

Колегата му Мартин Димитров подкрепи тази теза и добави, че за служебен министър на енергетиката е назначен човек, подписал договора с "Боташ" (визира Владимир Малинов, който подписва тристранното споразумение с "Боташ", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз"). В крайна сметка по искане на Кирил Петков бе дадена 30-минутна почивка, която продължи повече от час. След края ѝ в парламента бяха внесени не един, а два доклада - на народни представители и на комисията, ръководена от Жечо Станков. Той посочи, че след днешните "спекулативни политически изказвания" в качеството си на председател на временната комисия е внесъл доклада в деловодството на парламента.



Дебатът в пленарна зала продължи малко повече от четири часа, по време на които бившите партньори от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" си разменяха обвинения кой е част от скрита договорка. Първо Кирил Петков пред журналисти заяви, че "има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев". По думите му ГЕРБ рани служебното правителство на "Радев" за договора за доставка на газ с "Боташ", като не са внесли за разглеждане в зала готовия доклад по казуса.

 

Делян Добрев от ГЕРБ пък упрекна "Продължаваме промяната - Демократична България", че са се сетили за проблемите с договора с "Боташ" сега, а не по време на кабинета "Денков - Габриел", когато са могли да започнат предоговарянето на споразумението. В този стил продължи целият четиричасов дебат.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3119 |19.04.2024 Мирчев за договора "Боташ": Евроатлантическите тигри ГЕРБ и ДПС станаха малки тигърчета . 1| 2357 |19.04.2024 Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи . 11| 2403 |19.04.2024 Стефан Димитров: Аз съм дипломат, а не политик и няма да участвам в предизборни кампании . 2| 7983 |19.04.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Израел казва на Иран - "можем да ударим ядрената ви програма". Русия е агресивна и срещу България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads