Реклама / Ads
0| 3099 |08.05.2024 АКТУАЛНО

ЕС реши как ще управлява руските активи в полза на Украйна

.
Европейски съюз
Посланиците на Европейския съюз се споразумяха в сряда за условията, при които лихвите от замразените руски активи, ще бъдат използвани в полза на Украйна. Това съобщи белгийското председателство на Съвета на ЕС.
 

Текстът на регламента трябва да бъде гласуван от Съвета, за да бъде окончателно одобрен, но Европейската комисия съобщи, че достъпът до парите може да бъде отворен от юли.

 

Според съгласувания текст 90% от приходите ще отиват в управляван от ЕС фонд за военна помощ за Украйна, а останалите 10% ще подкрепят Киев по други начини, казаха четири дипломатически източника пред Ройтерс.


Съюзниците на Украйна замразиха чрез санкции през 2022 г. руски финансови активи на стойност около 300 милиарда долара. Оттогава ЕС и други страни от Г-7 се опитват да намерят юридически начин да използват парите, без това да породи правни действия от страна на Русия след края на войната.

 

"Парите ще послужат за подкрепа на... възстановяването и на отбраната на Украйна в контекста на руската агресия", съобщи в сряда в социалната мрежа Х белгийското председателство на Съвета.

 

САЩ многократно са предлагали конфискуване на активите в тяхната цялост, но Европа отказа, позовавайки се на рискове за стабилността на еврото и на значими правни последици. Наскоро Вашингтон настоя за използване на активите като обезпечение за предоставяне на заеми за Украйна.


В края на април руски официални лица заплашиха Запада със "суров" отговор и с "безкрайни" правни предизвикателства, ако активите бъдат докоснати.


След съобщението за съгласуване на правилата председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Х, че "Не може да има по-силен символ и по-голяма полза за тези пари от това Украйна и цяла Европа да станат по-безопасно място за живеене".


Очаква се лихвите от руските активи да достигнат между 15 и 20 милиарда евро до 2027 г., като тази година на разположение ще бъдат около 3 милиарда евро. Първият 1 милиард може да бъде изплатен още през юли.


Белгийската къща за сетълмент на ценни книжа Euroclear управлява по-голямата част от замразените руски активи в ЕС Според Ройтерс таксата за управление на Euroclear е намалена от 3% на 0.3%, за да се освободят повече пари за Украйна.


Euroclear плаща на белгийската държава и данък върху приходите от руските книжа, които Брюксел заделя в отделен фонд за Украйна. За фискалната 2024 година Белгия очаква да получи 1.7 милиарда евро.


Euroclear заяви, че е спечелила 1.6 милиарда евро лихви от активите през първото тримесечие, от които близо 400 милиона евро са данъци, дължими на белгийската държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 8936 |07.05.2024 Евросъюзът забранява партии и организации, получавали пари от Русия? . 0| 3203 |06.05.2024 Близкият изток: Започва ли офанзивата в Рафах? . 17| 32441 |03.05.2024 Левон Хампарцумян: Това, че в България цените са по-високи, означава, че има слабост на институциите . 2| 2792 |03.05.2024 Разпети петък е – най-тежкият ден за Божия син, най-тъжният ден за християните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads