Реклама / Ads
5| 15846 |15.04.2024 НОВИНИ

Русия прилага "тактиката на амебата", смята военен експерт

.
Амебата е едноклетъчен организъм
Русия прилага в Украйна така наречената "тактика на амебата", при която, тъй като не ѝ достигат сили за цялостен пробив, тя използва по-малки сили, които проверяват здравината на вражеската обрана по цялото протежение на фронтовата линия, заяви командващият Естонските сили за отбрана генерал-майор Енно Мьотс.
 

Той отбеляза в интервю за естонска медия, че руските войски наскоро са засилили атаките си срещу Харков и пропагандните канали на Москва призовават градът да бъде заличен от картата. Мьотс каза, че е чудо, че градът все още е цял, тъй като се намира недалеч от фронтовата линия. Според генерала Русия се опитва да разшири фронтовата линия и да принуди Украйна да разпръсне отбранителните си сили.

 

"Руснаците прилагат нещо, което можем да опишем като тактика на амебата. Съзнателно или не, на тях не им достига силата за цялостен пробив, поради което те проверяват здравината на линията навсякъде, без да се интересуват от живота на войниците си и от машините си, надявайки се да им се отдаде възможност. Това е техният начин на действие не само на бойното поле, но може да се каже и в глобален план", смята Мьотс, , цитиран от Укринформ и БТА.


Той добави, че руският режим също така наблюдава Естония и другите балтийски страни и чака удобен момент, за да предизвика нещо. "Това се случи и в Африка, където Русия си проби път с лакти, разпростря пипалата си, докато европейските сили и коалиции в крайна сметка се оттеглиха, бяха изтласкани, а руснаците все още са там", добави генералът.

 

Мьотс заяви, че макар Русия да може да бомбардира Харков, тя няма сили да превземе града.

 

"Те могат да си пробият път през града веднъж, но удържането му изисква много повече войски. А точно това липсва на руснаците сега. Макар да виждаме, че Русия създава повече войски за себе си - факт е, че днес тя има повече войски в Украйна, отколкото преди две години - качеството на тяхната подготовка и командване е ниско някъде около нивото на взвода и ротата. През последните седмици те се опитват да комбинират бронирани атаки на ниво рота, но видяхме само няколко такива опита", каза естонският генерал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2346 |15.04.2024 Норвегия прехвърля F-16 на Украйна . 4| 17082 |15.04.2024 Министърът на вътрешните работи на Германия: България покри критериите за влизане в Шенген още миналата година . 3| 2349 |15.04.2024 Поредна брутална атака с нож в Сидни, има ранени . 9| 2350 |15.04.2024 "Зелено движение" напуска ПП-ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads