Реклама / Ads
3| 5031 |29.04.2024 ИНТЕРВЮ

Симеон Парлапанов за ФрогНюз: Комбинациите от нов тип дроги са изключително опасни. Изправени сме пред полиупотреба

.
Източник: Pixabay
Можем да кажем, че сме изправени пред една полиупотреба, не употребата на строго едно вещество, както навремето кокаин или хероин. В момента буквално се употребява каквото има и общо взето картината е такава, че нямаме зависим, а имаме полизависими.
 

Различните комбинации от нов тип дроги са изключително опасни. Имаме силна употреба и на транквиланти, успокоителни, упойки, които се използват за животни. Наблюдават се интересни, но много смъртоносни дроги, при които дори и хората занимаващи се с тяхната продажба са изумени от това, че такъв тип неща се търсят.


Средната възраст,  при която децата започват употреба е около 12-13г., като има тенденция да пада. Бих включил в новия сектор на наркотици, нещо, което хората не определят като наркотик, но от него се развива зависимост и това е хазартът. Все повече непълнолетни хора имат достъп до това да залагат онлайн, което е доста притеснително.

 

Наблюдава се и засилващата интернет зависимост, бих включил към това и зависимостта от порнография, която в интерес на истина също е изключително опасна. Тя води до агресия, депресия, потискане, така че има изключително много нови неща, като тенденцията е новите дроги да предизвикват много по-сила зависимост, по силен, но кратък ефект, който да доведе до продължително търсене на самия наркотик. 

 

Винаги сме живели в свят на зависимости, просто в момента самият климат е такъв, че стимулира такъв тип поведение и в много степени това поведение се нормализира, тъй като навремето тези въпроси са били табу и е било страшно да се говори.

 

Това каза за ФрогНюз клиничният психолог Симеон Парлапанов, основател на Център за рехабилитация и психотерапия на зависимости, хранителни и психични разстройства – “Кошер”.

 

Ето го цялото интервю:

 

Г-н Парлапанов, според данните от доклада на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст, българчетата са първи в Европа по употребата на алкохол, цигари и канабис. Каква е причината за тази тревожна тенденция?


Това е тенденция, която се наблюдава от доста години. Все по-нисък е и прагът на възрастта на започващите употреба. Можем да изброим множество причини. Един от основните фактори е, че употребата на алкохол е изключително подценявана. След последната ни среща с ученици от 4-и и 5- и клас, от около 20 ученици, 15 вдигнаха ръце, че са опитвали алкохол.

 

На въпрос къде, те отговориха, че в семейна среда са опитали и не мога да скрия, че тази информация доста ме изненада.Това е един от факторите, които рефлектират - семейната среда, примерът, който се дава.


Да не забравяме, че алкохолът като цяло е нормализиран в съзнанието на всеки един, без значение дали е дете или възрастен, той се води социално приемлив, тъй като се продава легално.


В международен план алкохолът е седмата причина за смъртност. Той има връзка с около 200 заболявания и за съжаление там една зависимост се развива доста по-скрито, като отнема средно около 10-ина години, така че може да очаквате, че ако един около 12 годишен започне да пие алкохол, на около 22-23 год. вече ще има установена алкохолна зависимост.


Това естествено е различно от новите дроги, защото те формират зависимостта физически и психически в рамките на около четири седмици.


Не трябва да подценяваме това, че алкохолът се продава в магазините и според мен трябва да се обърне много сериозно внимание, защото много често той се започва още преди марихуаната. 

Каква е тенденцията при цигарите?


Тенденцията тук е да бъдеш по-готин, да опиташ нещо различно, да се различиш от масата и т.н. Това са причините, поради които тийнейджърите опитват, тъй като започват употребата в една възраст на изграждането изцяло на личността, формирането на интереси и наученото в тази за тях бурна възраст попада употребата, тъй като те са в един експериментален етап от живота.







Енергийните напитки също попадат там. Те са нещо, което също е легално и вероятно върви от уста на уста, че може да създаде някакво усещане, което е физическо и психическо, то е като търсен ефект от употребата. Чисто маркетингово тези големи кооперации имат за цел да продават повече и в страхотните инвестиции в тази насока  в таргета влизат хора, които са под 18 години.

Продължава ли употребата на райския газ от малолетни, въпреки забраната му?

 

Нашата превенция и анкети показват, че райският газ започва да се налага в челните места като вещество, което се употребява. Тук като цяло самото законодателство по такъв начин е създадено, че не може да се забрани такъв тип субстанция, защото тя се използва в различни индустрии, в автомобилната и хранителната. Причината за употреба е лесната достъпност, това, че всъщност се продаваше по магазините и все още се продава в голяма част от тях, както и в дискотеките. 


Тук се връщаме на това, че голяма част от средата на българските ученици употребява и рисковете са доста високи, защото самото качество на алкохола, енергийните напитки, няма да коментирам райския газ, наркотиците, става все по-ниско, по-токсично, по-опасно за както за самото физическо здраве, така и за психическото, защото започваме да виждаме все повече зависими с придружаваща диагноза, вследствие на употребата на тези вещества. Това е тенденция, на която също трябва да се обърне внимание, защото за разлика от преди, когато това беше един на десет или двадесет човека, вече може да виждаме в същата група по двама, трима, което е доста притеснително.

Кои са най-модерните наркотици, които употребяват учениците в момента и от каква възраст започват?


Средната възраст е около 12-13г., като има тенденция тя да пада. Бих включил в новия сектор на наркотици, нещо, което хората не определят като наркотик, но от него се развива зависимост и това е хазартът. Все повече непълнолетни хора имат достъп до това да залагат онлайн, което е доста притеснително.


Ние следваме тенденцията на Запада, така че когато нещо се случва в Америка и Западна Европа, то съвсем скоро идва и в България, например синтетичната марихуана и нейните разновидности. Това е марихуана, която много често има различен състав, в последно време тенденцията е тя да става все по-силна, поради комбинация от ацетон и различни видове други препарати, които се използват в ежедневието. Също така започваме да я виждаме в комбинация и с други наркотици.






Друг вид наркотик, който навлезе отдавна, но започна да се говори за него отскоро, това е фентанил, хероин, които е 50 пъти по-силен и много по-опасен за здравето. Започват да се срещат и бензодиазепини, които примесени с фентанил и други подобни. Освен в САЩ те вече са регистрирани и в Европейския доклад за синтетични вещества в Европа, което означава, че вече имаме случаи на тях и у нас.


Различните комбинации от нов тип дроги са изключително опасни. Имаме силна употреба и на транквиланти, успокоителни, упойки, които се използват за животни. Има изключително интересни, но много смъртоносни дроги, при които дори и хората занимаващи се с тяхната продажба са изумени от това, че такъв тип неща се търсят.


Наблюдава се и засилващата интернет зависимост, бих включил към това и зависимостта от порнография, която в интерес на истина също е изключително опасна. Тя води до агресия, депресия, потискане, така че има изключително много нови неща, като тенденцията е новите дроги да предизвикват много по-сила зависимост, по силен, но кратък ефект, който да доведе до продължително търсене на самия наркотик. 


Можем да кажем, че сме изправени пред една полиупотреба, не употребата на строго едно вещество, както навремето кокаин или хероин. В момента буквално се употребява каквото има и общо взето картината е такава, че нямаме зависим, а имаме полизависими.

Както казахте, семейната среда е важен фактор, когато говорим за зависимости. Върху какво да си насочат вниманието родителите, предвид тази полизависимост, която се наблюдава все по-често сред децата?


Не само родителите са фактор, имаме социални и биологически фактори, психологически фактори, обстановката в самото ни общество, която е доста по-различна от тази назад във времето. Намираме се в консуматорско общество, което като цяло има генерална идея да употребява нещо.  Винаги сме живели в свят на зависимости, просто в момента самият климат е такъв, че стимулира такъв тип поведение и в много степени това поведение се нормализира, тъй като навремето тези въпроси са били табу и е било страшно да се говори.

 

В днешно време голяма част от това да употребиш е нормално, да пушиш марихуана не е наркотик, алкохолът също не е нещо, което да е наркотик, нещо което да е нелегално, така че имаме такъв тип нагласи в самото общество.

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8127 |26.04.2024 Елена Дариева за ФрогНюз: Предстои кампания, каквато досега не сме наблюдавали в нашия политически контекст . 23| 17144 |26.04.2024 Д-р Евлоги Станчев за ФрогНюз: Не ни трябва сляпа съветофилия, а сухата истина - да очистим от емоции Руско-турската война . 10| 6561 |25.04.2024 Илия Налбантов за ФрогНюз: Отпуснатите средства за Украйна са достатъчни до края на годината, България е на фронтовата линия . 12| 6489 |24.04.2024 Владимир Славенски за ФрогНюз: Альоша продължава да се извисява над Пловдив и над Левски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads