Реклама / Ads
29| 7013 |06.07.2014 НОВИНИ

Синдикалисти: Атаката срещу банките е умишлена, властта да не мълчи!

.
д-р Тренчев
6 представители на работодателите и синдикатите (АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КНСБ, КТ "Подкрепа") излязоха с обща декларация за радикални действия, ако парламентът и правителството не се споразумеят по въпросите за енергетиката и здравеопазването.
 

Те настояха до 5 август НС да замрази разглеждането на всички законопроекти с изключение на тези, които ще осигурят финансовата устойчивост в здравеопазването и енергетиката. Организициите се обърнаха и към правителството да пресече в зародиш всеки опит за финансова дестабилизация в страната. Като пример те посочиха нежеланието на институциите да реагират адекватно по атаката срещу КТБ. Според тях конфликтът е дошъл от войната между Д. Пеевски и Цв. Василев, защото някой от тях си е "накривил феса и е настоял да стане на неговото". Не може банка, чиито параметри далеч надвишават устойчвивостта на всички европейски банки, да бъде атакувана по този начин. Държавата взе 3 млрд лв заем при най-добри условия, обясниха синдикалистите и попитаха риторично - Кой дава заем на фалираща държава, ако това е така?

Затова те са категорични, че случилото се е било предизвикано умишлено. Д-р К. Тренчев поясни, че е знаел за конфликта още от последните месеци на миналата година и е предрекъл, че от него ще загубят стотици хиляди хора. Той призна, че по този повод се е срещал с премиера Пл. Орешарски и с главния прокурор С. Цацаров. "Единият обаче се направи, че не чува, а другият взе да ме убеждава, че са сериозна институция. Какво ще стане обаче, ако работниците от мини Марица Изток не си получат заплатите? Те не разчитат нито на акции, нито на облигации, а на двете си ръце и на единствената си заплата", каза Тренчев.

По отношение на здравеопазването организациите предлагат 3 начина за справяне със ситуацията. Единият е да се повиши събираемостта на приходите през следващите седмици, другият - да се намерят средства от бюджета, които да се отклонят към Здравната каса, а третият е по-радикален и е свързан с актуализирането на бюджета. По тази линия синдикалистите са категорични, че могат да се разиграят поне 1000 варианта. Ако не се намерят пари, ще последва мощна вълна на лекарски протести още в началото на есента. Те напомниха, че през последните 5 години държавата е била некоректна към касата. В цялата негативна информация изтъкнаха и един позитивен факт - тази година са събрани 9% повече здравни осигуровки.

По отношение на енергетиката 6-те организации настояват за няколко неща преди изборите - да се въведе пазарна регулация в сектора, както и да се постигне консенсус по всички значими, големи енергийни проекти. Според работодателите изключително популистки ход е било първо да се намали цената на тока, да се калкулират огромни загуби и сега да предстои шоково покачване.

Настоява се още и за прозрачност и публичност относно договорите за АЕЦ Белене и Южен поток. Синдикалистите настояват да се каже и какви ще са ползите от въпросните проекти за България и за хората. Организациите ще сезират и главния прокурор за спорните енергийни проекти.

Засега не беше уточнено какви радикални действия ще се предприемат, ако желанията не бъдат изпълнени, но участниците в пресконференцията казаха, че те ще бъдат невиждани досега.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5127 |03.07.2014 Емил Хърсев: Банките се спасиха сами . 2| 5411 |02.07.2014 Експерти: В атаката срещу ПИБ има и вътрешен човек . 4| 4742 |01.07.2014 Помогнахме си с 1 млрд. от ценни книжа за банките . 11| 6151 |01.07.2014 Йордан Цонев: До две седмици промени в НК заради банките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads