Реклама / Ads
49| 7438 |09.05.2015 НОВИНИ

Среща на Елба или празник на общата победа

.
В селцата по Елба - 25 април 1945 г.
Малко хора знаят, че празнуването на Деня на Победата е започнало няколко седмици по-рано, на 25 април 1945 година. Не в Москва, Лондон или Париж, а в малките, разхвърляни по бреговете на Елба, селца. И участници са били обикновените войници на две армии, движещи се насреща една към друга – американската и съветската.
 
Изтокът се срещнал със Запада. Червената и американската армии вървели от противоположните краища на света една към друга и моментът на тяхното съединяване е изключително важен момент в историята на Втората световна война. Тази среща на Елба разделила фашистка Германия на две части.

Старши лейтенант Голобородко е първият съветски войник, срещнал изпратения при руснаците американски патрул. Патрулът командвал лейтенант Бак Котцебу.

Американският войник Бен Кезмир си спомня, че никога в живота не се е целувал с толкова хора. Това е бил моментът на настъпващия мир, на края на Втората световна война. Участникът в срещата на Елба, Бил Робинсон си спомня как е гледал към руските войници и мислил: «Значи, всеки от нас ще поживее – това е точно – още един час, още един ден“.

Съветските войници си спомнят, че това са били знаменателни дни на радост, «когато янките се срещнаха с нас». «Всички имахме усещането, че светът е един », – казва Бил Робертсон.

Войниците на двете Армии дават клетва един на друг на Елба за това, че ще направят всичко възможно, за да предотвратят нови световни войни.

Съветският генерал Владимир Русаков танцувал с тексаската журналистка Ен Стрингер, която точно както в приказка се спуснала от небето. Ветеранът от Кливленд Алберт Хорняк, разказвал: «Аз танцувах с руска девойка, на която на раменете висеше автомат ».

Подполковник Бак Котцебу споделил своето усещане от срещата с Червената Армия: «Аз мисля, че във всички войници определено има нещо общо. А именно, разбирането за смисъла на войната и, ако биха им дали възможност да решават, войни няма да има ».
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5456 |04.05.2015 Първо във Фрог: Задържаха тъста на Йончо за стрелбата срещу сина на Киро Японеца . 5| 4469 |28.04.2015 Пъвомайска бира и кебапчета за празника на БСП . 37| 5273 |31.03.2015 Луврие писа на Борисов, иска среща за КТБ . 2| 4393 |19.03.2015 Станишев събра Оланд, Могерини, Файман и Шулц на среща в ПЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads