Реклама / Ads
19| 5980 |03.04.2015 НОВИНИ

Станишев пред Слави: Шенген e улесняване на живота на хиляди българи

.
Станишев поставя българската значка за Шенген на Слави
Имаме 200 000 българи в Испания, 80 000 в Италия, в Гърция - това означава, че ще пътуват по-лесно, ще плащат по евтини билети. Нашият гражданин сега чувства, че е втора ръка. Това ще улесни бизнеса. България ще е по-добра туристическа дестинация. Шенген ще ни направи вече пълноправни членове на ЕС. Така в Шоуто на Слави лидерът на ПЕС Сергей Станишев обясни просто и ясно, що е то Шенген.
 
 По думите на Станишев, хилядите българи, които живеят в страните от Шенген, ще успяват много по-лесно у нас. Освен това ще поевтинеят и билетите, защото повече транспортни компании ще влязат у нас.

„Сега всеки един българин чувства, че е малко втора ръка”, каза Станишев и добави, че същото важи и за Румъния. „Това ще улесни бизнеса, ще привлече повече инвестиции”, допълни той.

„Това ще ни направи вече окончателно пълноправни членове на ЕС”, обясни още лидерът на ПЕС.

Станишев изтъкна двойните стандарти на ЕС по отношение на готовността на България за Шенген. „Има много страни, които казват „Рано е още”. Различни са причините. Но всички те не отговарят на европейското условие”, посочи той.

„В крайна сметка трябва да се научим на едно нещо – ако сам не се бориш за своите интереси в ЕС, няма да ти се даде наготово”, заяви той.

Лидерът на ПЕС изтъкна, че с премиера Бойко Борисов са разговаряли по въпроса в Брюксел и са постигнали съгласие. „Аз споделих с премиера, че сега е моментът той - пред партиите и премиерите от ЕНП и европейската десница, аз пред премиерите от европейската левица, от ПЕС, да повдигнем този въпрос и да кажем: за какво сътрудничество, за каква обща сигурност в ЕС може да става дума, след като България е извън това пространство. Това не е прагматично. Това не е справедливо”, каза той.

„Ние вече действаме. С г-жа Кунева, с правителството, с евродепутатите от ГЕРБ, наред с евродепутатите от БСП”, увери Станишев. „Когато става въпрос за национална кауза, партийното трябва да отиде назад”, категоричен беше лидерът на ПЕС.

Той посочи голямата обществена подкрепа за инициативата за влизане в Шенген. Най-важна, обаче, е решимостта на българите. „Ще ни отбиват чисто бюрократично нашите желания. Ще ни казват „Стойте тихо, мирно, трябва още време”, обясни той.

Станишев благодари на всички български общественици, които са подкрепили каузата. „Ще стане толкова по-бързо, колкото по-големи усилия, колкото повече хора се включат в това”, посочи той.

Лидерът на ПЕС припомни, че практика от Средновековието е да се прави политика, като се внушава страх от непознатото. България и православното християнство, обаче, са в основата на европейската цивилизация и това трябва да се изтъква. „Ние сме дали такъв принос към културата и цивилизацията, че няма от какво да се срамуваме. Напротив, трябва да го показваме”, заяви той.

Президентът на ПЕС съобщи още, че е разговарял с румънския премиер по въпроса и двамата са постигнали съгласие за съвместни действия.

Накрая Станишев закичи и водещия със значката на инициативата за влизане на България в Шенген – същата, каквато носят редица европейски лидери в Брюксел.













Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5083 |03.04.2015 По настояване на Станишев Молдова дава особен статут на Тараклия – районът с най-голяма българска общност . 11| 5026 |02.04.2015 Страхил Ангелов: БСП да предложи радикално нова визия . 18| 4554 |02.04.2015 ГЕРБ внесе промени за съдебната власт преди министър Иванов . 10| 8415 |02.04.2015 Ангел Славчев пред Фрог: Банковото лоби държи депутатите на къса каишка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads