Реклама / Ads
10| 4564 |11.09.2014 НОВИНИ

Световната банка ще подпомогне енергетиката ни

.
Световната банка има готовност да подкрепи България при реформирането на енергетиката, съобщи в четвъртък Министерството на регионалното развитие /МРР/. Банката ще подкрепи правителството при разработването на комплексен системен подход от мерки за балансиране на енергийната система и ще съветва МИЕ и ДКЕВР по отношение на инструменти за анализ и взимане на дългосрочни решения.
 

Това е станало ясно след среща на вицепремиера по икономическата политика Екатерина Захариева с новия постоянен представител на Световната банка в България Тони Томпсън и регионалния директор за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти. Една от основните цели на тази подкрепа е сериозно да се подобри административният капацитет на регулатора ДКЕВР, както и политиките в сектора да се поставят на ясна и пазарна основа, посочва МРР. На срещата вицепремиерът Захариева представи основните цели в работата на новосъздадения Енергиен борд, чиято най-важна задача е да предложи адекватни решения за нормализиране на ситуацията в сектор "Енергетика". Финансовият дефицит в енергетиката достига 3 млрд. лева и заплашва системата с колапс. Обхватът на дейностите, които Световната банка може да предприеме в подкрепа на сектора, ще бъде обсъден и от Енергийния борд. Началото на подобно тясно сътрудничество с международната финансова институция в областта на енергетиката вече е положено при мандата на предишното служебно правителство, припомня МРР. Тогава Европейската комисия и Световната банка изготвиха анализ на сектора и препоръчаха стъпки за оздравяването му. Това се посочва от експертите в бранша като добър пример за ползотворна съвместна работа, която трябва да бъде продължена, се казва в съобщението. Партньорството ни със Световната банка е от ключово значение за прозрачността и ефективността при взимането на решения и е в интерес на цялото общество, каза още Захариева. Според нея служебното правителство трябва да положи всички усилия за подобряване на административния капацитет и създаване на работен план за стабилизирането на енергийния сектор с помощта на доказани международни експерти. Мамта Мурти заяви на срещата, че България може да разчита на подкрепа от страна на Световната банка за справяне със ситуацията в енергетиката, посочва МРР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5705 |07.09.2014 България с 4 златни медала от Световната купа по самбо . 3| 5084 |04.08.2014 Заловиха въоръжен нападател на банка в София . 0| 4538 |25.07.2014 Хакери атакуваха Европейската централна банка . 2| 5641 |24.07.2014 Удариха трезор на банка „Пиреос” в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads