Реклама / Ads
13| 11895 |21.07.2017 НОВИНИ

Татяна Дончева: Делото за КТБ се води на практика от Пеевски

.
Делото за КТБ се води, на практика, от кръговете, свързани с Пеевски, за да не кажа от самия него, затова той няма как да присъства в обвинителния акт. Това мнение изрази Татяна Дончева пред БНР.
 
"Размерът на обвинителния акт - 1360 тома, при 260 работни дни означава, че ако четете по пет тома на ден, ще ви трябва една година. А тези материали трябва да се четат внимателно, това не е развлекателен роман", обясни тя. Според нея делото ще влиза и излиза от съда толкова пъти, че хората ще забравят, че е имало КТБ.

"В експозето на прокуратурата, което се намира в сайта, фигурира фразата, че "има материали, които не са предназначени за доказване на обвинението в тези томове". Опитът ми от начина, по който прокуратурата от доста време комплектува делата си, ми дава възможност да ви кажа с много голяма убеденост, че голямата част от тези 1360 тома са материали, които не доказват обвинението. Те са предназначени за "удовлетворяване на обществения интерес", както те съобщиха на пресконференцията, но както знаете, това няма никакво отношение към тази работа, защото общественият интерес няма да започне да ви чете обвинителния акт", посочи Дончева..

"Смущаващ е и напънът на прокуратурата, че това е "историческо дело". Аз не съм видяла исторически дела с добър край", категорична е тя.

"Ставаме свидетели на законодателство за КТБ, но то „няма да влияе само върху казуса КТБ, а ще създаде прецеденти“, един от които е неучастието на Цветан Василев в процеса. Прочетох фразата, че личното участие на обвиняемия в процеса не можело да бъде в ущърб на обществения интерес. Общественият интерес е изграден върху правото на защита и правото на обвинението, и правото на съда, и конструкцията на целия процес, който да доведе до истината, а не до едностранчивост и победа на една от страните с всички средства. Тази фраза в обвинителния акт, лично за мен, е изключително смущаваща", смята Дончева.

"Прокуратурата е отказала разпит на Цветан Василев по видеоконферентна връзка, но вменява претенции на сръбските власти, че не са го разпитали чрез делегация", допълни още тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4934 |20.07.2017 Делото „КТБ“ влиза в съда . 1| 9317 |18.07.2017 Парамов пред Фрог: Делото „КТБ” е началото на края на една огромна лъжа . 0| 5516 |12.07.2017 ВАС възобнови делото за уволнението на Румяна Ченалова . 0| 5060 |04.07.2017 Една година отлагат делото за атентата в ”Сарафово”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads