Реклама / Ads
2| 2247 |28.03.2024 НОВИНИ

Учениците ще си плащат за явяване на поправка на матурата

.
Учениците вече ще имат по-голям стимул да се справят по-добре на матурата. Или по-скоро техните родители. Ако трябва да се явят на поправка, зрелостниците ще трябва да си платят. Буквално. 
 

За явяване втори път на матура за повишаване на оценката, нужна за кандидатстване в университет, ще се заплаща такса. Това съобщава "Сега", позовавайки се на проект за промени в наредбата за оценяването, предложен от МОН. Поправките се налагат заради втория шанс на матурите, който дадоха депутатите с приемането на промени в закона за висшето образование. С тях се разреши зрелостниците, които не харесват оценката си от задължителната матура - по български език и литература или по предмет по избор, да имат право да се явят втори път на държавен зрелостен изпит по същия предмет.

 

В проекта е записано, че размерът ѝ ще е съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование. В нея все още обаче няма размер на такса за този вид допълнително явяване на матура, която вероятно предстои да бъде добавена. Единствената такса за изпит, която в момента фигурира във въпросната тарифа, е за изпит за валидиране на компетентности, придобити чрез неформално обучение, която е 30 лв.

 

По-конкретно предложените от МОН промени предвиждат "зрелостниците, както и лицата, притежаващи диплома за средно образование, за целите на кандидатстването във висше училище ще могат по свое желание да положат изпит по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит, върху учебното съдържание, предвидено за изучаване на същия вид подготовка". Изпитът ще може да се държи еднократно в рамките на учебната година на завършване на XII клас или на следващата учебна година. Резултатът от него няма да променя резултата от матурата в дипломата за средно образование - той ще се вписва в отделно удостоверение, което ще се представя при кандидатстване в даден университет. Висшите училища ще използват в балообразуването този резултат, ако той е по-благоприятен от първата матура.

 

Кандидатите втори път да се явят на матура, завършили през учебната 2022/23 г., трябва да подадат заявление за явяване на изпит между 24 и 26 април т. г. След това те ще получават и служебна бележка за допускане до изпита. За учениците, които т. г. ще държат матура, ще има възможност да поправят оценката си, ако желаят, на сесията през август-септември т. г.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2291 |28.03.2024 Доц. Христо Христев: Въпреки че имахме правителство за определено време, дълбоката политическа криза е факт . 3| 2548 |28.03.2024 Слави Трифонов се завръща....в телевизията . 11| 2729 |28.03.2024 Отиваме на избори! ИТН получиха папката от президента и я върнаха празна . 1| 2326 |28.03.2024 Преди Великден: Родното агнешко месо стигна рекордната цена от 32 лв. за кг. в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads