Реклама / Ads
4| 4590 |17.03.2015 НОВИНИ

Вицеадмирал Николов:Ще има не батальон, а рота за свръзка с НАТО

.
Вицеадмирал Николов
Щабът на НАТО ще бъде разположен в София с 40 души състав. Половината ще са български военнослужещи, а другата половина ще са от страните от Алианса. Това заяви началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов на пресконференция след срещата му заместник-върховният главнокомандващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал сър Ейдриън Брадшоу.
 
Вторият център ще е комуникационен и ще бъде разположен във формирование, което съществува и в момента. Част от него вече взе участие в операцията срещу джихадистите, като компонент на командването на алианса в Турция, каза Николов.

По думите му третият център е за обмен на информация между корабите. "Той ще бъде разположен във Варна. Началото на неговото формиране е от 2008 г, но окончателното му изграждане ще се осъществи тази година. Приемането на сертификацията му ще стане през следващата година", каза още началникът на отбраната.

"На територията на България няма да се дислоцира батальон за свръзка с НАТО. Тази част от батальона за свръзка, която ще се разположи в района близо до София е една рота, заявена преди 4 години и започнала подготовката си за участие. Сертификацията на тази група на начално ниво е тази година. Окончателната й подготовка завършва през 2017 г. Това е наистина едно звено с 50 военнослужещи, между които и двама офицери и има задача само за комуникации", допълни вицеадмирал Николов.

Генерал Ейдриън Брадшоу посочи, че Центърът за интегриране на силите на НАТО ще има редица функции. "В самото начало функциите, които ще трябва да изпълнява, ще са по координиране на тренировки и обучения с други държави от Алианса. Отново искам да подчертая това не е бойно формирование, това е щабен елемент", допълни още той. Сър Брадшоу отбеляза, че при Силите с висока степен на готовност ще имат възможност за разгръщане в рамките на няколко дни, като този период се съкращава в зависимост от това,каква е спешността на кризата, от какъв порядък е тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5754 |17.03.2015 Ястребът ген. Брадшоу обеща НАТО да ни пази от Русия . 5| 4650 |17.03.2015 Проф. Вучева: Не е вярно, че КТБ се източва . 6| 5139 |17.03.2015 Жена скочи с детето си от 5-я етаж в Бургас, остана на място . 6| 4601 |17.03.2015 Калфин: Липсва координация и диалог между партиите в коалицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads