Реклама / Ads
6| 4613 |13.01.2016 НОВИНИ

Връчили протестна нота на турския посланик

.
Сюлейман Гьокче
На 23-24 декември турският посланик беше извикан и му беше връчена нота във Външно министерство, обяви премиерът Бойко Борисов почти месец след раздора в ДПС. Като добросъседски държави сме избягвали да шумим по тези теми, подчерта той по време на блиц-контрола в парламента в отговор на въпрос на депутата от „Атака” Десислав Чуколов.
 
Той попита какво ще направи правителството, за да покаже на турската държава, че вмешателството й не трябва да продължава.

След като Лютви Местан беше свален от лидерския пост и дори изключен от ДПС, Борисов съобщи, че управляващите в Анкара са му се обаждали и са искали да го подкрепи. Той обаче категорично отказал да се меси в работите на други партии. Тогава премиерът призна, че "действително има интерес към нашата вътрешна политика – да има възможност да ѝ се влияе от страна на Турция", а Местан разкри, че е търсил закрила при посланик Сюлейман Гьокче.

Днес премиерът  отговори по-дипломатично и изтъкна, че България винаги се е старала да има нормални и приятелски отношения с Турция заради въпросите, които ни интересуват:

"Не се месихме, когато президентът Ердоган и президентът Путин преместиха „Южен поток“ и го преименуваха на "Турски поток", когато започнаха строежът на електроцентрали, когато туристите от България отиваха за Турция. Ние бяхме внимателни и търпеливи, знаейки, че един ден нещата ще си дойдат на своите места. Има незаобиколими фактори. Разбира се, всяка държава има своите фаворити, предпочитания. Всеки си хвали неговата стока. По-склонен съм, че желанието от турското ръководство беше да се информират колко прогнозируеми са процесите, които текат в ДПС".

Борисов бе категоричен, че не счита, че България има някаква зависимост от Турция, както и от Русия.

И за пореден път изтъкна, че многократно е благодарил на турското държавно ръководство, че е помогнало бежанският поток да не се насочи към България.

Премиерът посочи, че с удоволствие би дошъл на председателски съвет на партиите в НС да дебатира въпроса как се обучават българските мюсюлмани, къде се обучават, как се издават техните дипломи.

„Тема, която заобикаляме, за да не ни обвинят дали в подкрепа на ДПС и т.н. Бих се радвал и самото ДПС да участва в това. Имаме стотици хиляди мюсюлмани, ходжи, мюфтии, а голяма част от тях са на издръжка на турската държава“, добави Бойко Борисов.

Преди няколко дни бившият премиер Иван Костов заяви, че МВнР трябва да постави на мястото му турското посолство и турските консули, както навремето – да се изгонят тези, които участват в политически мероприятия на определена партия без разрешение.

"Посланикът трябва да бъде обявен за персона нон грата, след като е навлязъл толкова навътре във българския вътрешно-политически живот. Не може Турция да се намесва толкова сериозно във вътрешния политически живот, защото това е опасно", каза още екслидерът на ДСБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4408 |17.12.2015 "Протестна мрежа" пита бъдещия правосъден министър зад какви реформи застава . 21| 4717 |07.12.2015 Протестна мрежа: НС да гласува срещу мафията . 2| 6875 |09.11.2015 Само във Фрог: Нотариусите с решение срещу кражбите на фирми . 56| 7957 |07.09.2015 Писмо на "Протестна мрежа"до Орешарски: Мястото ви е на задния вход на политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads