Реклама / Ads
1| 2275 |25.04.2024 НОВИНИ

Вучич се извини за това, че нарече словенците "отвратителни"

.
Александър Вучич Източник: БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич се извини в сряда за това, че е нарекъл словенците "отвратителни", като уточни, че е имал предвид само техните политици. "Ако съм обидил някого, искам да се извиня на цялата словенска общественост, но в същото време искам да кажа, че няма да се извиня на словенските политици, защото те водят отвратителна политика спрямо Сърбия", каза Вучич в Ню Йорк, където участва в заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово.
 

В кулоарите на заседанието той се нахвърли върху Словения, непостоянен член на Съвета за сигурност, като я обвини, че е участвала в "уговорка" със САЩ и Швейцария да позволи на делегацията на Косово да доведе на заседанието предполагаеми жертви на изнасилвания от сръбските сили по време на войната през 1998-1999 г. - ход, който предизвика възмущението на сръбската делегация.

"Трудно е да се каже кой е бил по-отвратителен - словенците или някой друг", каза Вучич по-рано тази седмица.

 

Забележките предизвикаха бърз отпор от страна на Любляна. Външният министър Таня Файон ги нарече "обида за цялата ни нация", извика сръбския шарже д'афер и поиска извинение.

 

"Посланието не е подходящо за страна, която повтаря своята ангажираност и принадлежност към европейските ценности, на които набляга в процеса на преговорите за членство в ЕС", каза тя.

Словенският министър-председател Роберт Голоб заяви, че "изявленията на Вучич ни напомнят за едно друго време и са недостойни за отношенията между двете страни".

 

Вучич признава, че е нарекъл словенците "отвратителни", но настоява, че е "имал предвид заседанието на Съвета за сигурност". Той заяви, че има много приятели в Словения, но ще "намали" посещенията си в страната и покани Голоб и словенския президент в Белград за разговор на четири очи.


"Ако е необходимо, ще се извиня още веднъж и ще им кажа, че със сигурност не съм имал предвид всички словенци, и ще им кажа в очите какво мисля за лошата им политика спрямо сръбския народ", каза той.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2390 |25.04.2024 Шефът на TikTok ще бори със зъби и нокти закона за забрана в САЩ . 1| 2281 |25.04.2024 Благовест Георгиев ще бъде изключен от всички комисии в Столичния общински съвет . 4| 2327 |25.04.2024 Кирил Петков: Този акт не беше срещу човека Росен Желязков, а срещу председателя на НС Росен Желязков . 3| 2443 |25.04.2024 Сътресения в софийското БСП: Желанието на Нинова да смени Таков като председател на групата им в СОС не се сбъдна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads