Реклама / Ads
4| 4687 |05.04.2015 НОВИНИ

Започна поскъпването за Великден

.
Предпразничното поскъпване на храните вече започна. От 2006 г. досега в дните около Великден цените на продуктите са най-високи, показват данни на Комисията по стоковите борси и тържищата.
 
Всеки ден в кокошките в птицефермата на Зинове Мечкаров дават около 1600 яйца. Собственикът ги продава на място и няма договор с големите вериги. „Предполагам, че за Великден няма да има проблем и ще има достатъчно яйца”, прогнозира той пред bTV.

Цените там не са променяни. На борсата и яйцата, и останалите основни храни на едро обаче плавно поскъпват. „Търговците се ослушавт и почват леко да видгат цените, а и другото - за великденската трапеза никой на казва - скъпо е и няма да празнувам”, коментира Едуард Стойчев от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

И макар леко да са поскъпнали, според домакинята Радка Маринова, празничната трапеза ще й струва по-малко, защото тази година цените като цяло са по-ниски. „По-надолу са, така мисля, поне на това, което сега купувам, са по-ниски цените”, сподели тя.

 

Големите вериги и производители имат сключени договори и на този етап не очакват полски или румънски внос на яйца да залее България.

И все пак - пресните български яйца имат трайност от 28 дни, за разлика от чуждите, които са пътували дотук, казват производители. „Пресните яйца можете да ги познаете по това, че са по-лъскави, докато старите са по-матови”, съветва производителят Зинове Мечкаров.

 

За да отговорят напълно на търсенето - всяка от близо петте милиона кокошки в България трябва да снесе средно по десет яйца.

Въпреки дефлацията, някой храни от Великденската трапеза бележат сериозен ръст. Тази година зелените салати са поскъпнали драстично - с над 80%. Увеличнеието при агнешкото е минимално до 4 на сто.

За да се спести, макар и малко, експертите съветват да не се чака последният момент за пазаруване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4783 |05.04.2015 Католиците отбелязват Великден! . 8| 5203 |02.04.2015 Започна делото срещу шестимата задържани за радикален ислям в Пазарджик . 8| 5692 |31.03.2015 Роми отмъкват стада агнета за Великден . 4| 5031 |27.03.2015 Започна делото срещу убиеца на Цвети, Ники и Влади, въпреки че го издирват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads