Реклама / Ads
0| 2455 |15.04.2024 НОВИНИ

Започва исторически съдебен процес срещу Доналд Тръмп

.
Доналд Тръмп Източник: БГНЕС
В понеделник Доналд Тръмп ще стъпи в нюйоркски съд и ще стане първият бивш президент на САЩ, който ще бъде изправен пред съда по наказателно дело.
 

Той е обвинен, че е фалшифицирал бизнес документацията си, за да прикрие плащане на пари за мълчание, направено на Сторми Даниълс, бивша филмова звезда за възрастни, малко преди изборите през 2016 г., информира Би Би Си.

 

77-годишният Тръмп е заплашен от максимум четири години затвор, ако бъде признат за виновен, но може да избегне затвора и вместо това да бъде глобен.

Той не се признава за виновен.

 

Историческият съдебен процес срещу Тръмп ще се проведе на фона на президентската му кампания и в крайна сметка може да доведе до това, че предполагаемият републикански кандидат да стане осъден престъпник месеци преди избирателите да се отправят към урните през ноември.

 

"Това е безпрецедентно", каза Алекс Кийсар, професор по история и публична политика в училището "Кенеди" към Харвардския университет. "Не е имало нищо, което да е сравнимо с това."

 

Процесът, който ще започне с подбор на съдебни заседатели в понеделник, се очаква да продължи от шест до осем седмици и ще се съсредоточи около възстановяването на разходите, които Тръмп е направил на бившия си фиксър Майкъл Коен.

 

57-годишният Коен твърди, че му е било наредено да плати на г-жа Даниълс 130 000 долара (104 000 паунда) в замяна на нейното мълчание за предполагаемата афера с Тръмп - нещо, което прокурорите определиха като опит за "незаконно влияние" върху изборите през 2016 г.

 

Плащанията на пари за премълчаване не са незаконни. Окръжната прокуратура в Манхатън обаче твърди, че Тръмп е извършил престъпление, като е записал неправомерно възстановяването на сумата на Коен като правни разходи.

 

Общо той е обвинен в 34 престъпления от първа степен за фалшифициране на бизнес документация. За да се стигне до присъда, всички 12 съдебни заседатели трябва да постигнат съгласие дали Тръмп е виновен или невинен по конкретно обвинение. Очаква се по време на процеса в Манхатън да бъдат дадени показания от редица колоритни персонажи, които са в основата на делото, включително Коен, г-жа Даниълс и личния адвокат на г-н Тръмп, който отчасти влезе в затвора заради скандала.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2322 |15.04.2024 Пратеникът на Израел в ООН: Слушайте президента Зеленски и се събудете . 0| 4299 |15.04.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването някои части на столицата . 0| 2416 |15.04.2024 Етичният кодекс не засяга главния секретар на МВР, според синдикатите . 2| 2373 |15.04.2024 Експертиза: Около 1/3 от българите са участвали в корупционна сделка през 2023 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads