Реклама / Ads
7| 11949 |29.03.2024 НОВИНИ

Зеленски: Терористичната държава иска да повтори екологичната катастрофа в Херсонска област

.
Украинският държавен глава Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Украинският държавен глава Володимир Зеленски заяви днес, че Каневската и Днепровската ВЕЦ (и двете част от каскадата водноелектрически централи на река Днепър – бел. ред.) са били цел на снощните руски въздушни удари в Украйна, съобщи Ройтерс.
 

Украинската новинарска агенция Укринформ посочва, че Зеленски е провел заседание с Щаба на върховния главнокомандващ, за да обсъди ударите срещу украинската енергийна инфраструктура и доставката на оръжия и боеприпаси, включително на системи за противовъздушна отбрана.

 

„Терористичната държава иска да повтори екологичната катастрофа в Херсонска област. Но сега не само Украйна, но и Молдова е под заплаха. Водата не се спира пред граничните стълбове, както и руската война няма да се спре, ако не я спрем ние заедно и навреме в Украйна“, се отбелязва в изявление на Зеленски, публикувано в комуникационното приложение „Телеграм“. Украинският президент смята, че „предизвикателствата са наистина сериозни“.





Данни на „Укренерго“, цитирани от АФП, гласят, че днес в три области на Украйна (Днепропетровска, Запорожка и Кировоградска) е имало извънредно спиране на електрозахранването заради руските удари.

 

Зеленски е изслушал докладите на министър-председателя Денис Шмигал, на министъра на енергетиката Герман Галушченко и на директорите на „Укренерго“ и „Нафтогаз“ (Володимир Кудрицки и Олексий Чернишов) за щетите и работата по възстановяването.





Той изтъкна, че на срещата са били обсъдени най-ефективните начини за физическа защита на инфраструктурни обекти.

 

„Необходимостта от противовъздушна отбрана излезе на преден план. Поради интензитета на руския обстрел е необходимо да попълваме запасите си по-бързо. Наредих засилване на работата с партньорите. Разчитаме на бързата им реакция“, подчерта украинският лидер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2614 |29.03.2024 "Ислямска държава" потвърди ареста на четирима свои членове, отговорни за терористичния акт в Подмосковието . 5| 2388 |29.03.2024 Зам.-председателите на Сметната палата: Подложени сме на невероятно напрежение . 0| 2317 |29.03.2024 Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува . 33| 9748 |29.03.2024 Кога български интелектуалци и учени ще заявят: Разследвайте Борисов и Путин! Нобелисти го направиха, а Айнщайн през 1933-а

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads