Реклама / Ads
7| 13700 |21.07.2017 АКТУАЛНО

Адвокатите на Цв. Василев за обвинителния акт: Съчинение по картинка с неясен жанр

.
Константин Симеонов и Христо Ботев
„Съчинение по картинка” в неясен литературен жанр – така адвокатите Христо Ботев и Константин Симеонов коментираха пространното изложение на прокуратурата по темата „КТБ”, което беше публикувано след внасянето на обвинителния акт срещу Цветан Василев и още 17 други.
 
Те коментираха, че от резюмето става ясно, че разследването избирателно е разглеждало периода преди краха на банката и въобще не се е занимавало с „грабежа” на активи след него.

Две лица правеха впечатление със своето отсъствие в текста – Делян Пеевски и Бойко Борисов. Ботев посочи, че депутатът от ДПС е имал бизнес отношения с Цветан Василев, а премиерът е посочил „конкретни трима души от висшия държавен ешелон” като виновни за станалото с КТБ. И двамата обаче не били разпитани.
Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБКолко пари е получил свидетелят Николай Бареков за политическия си проект

Адвокат Симеонов потвърди, че всяка сутрин клиентът му е получавал справки за наличните пари и направените траншове. „Много често в този лист е фигурирала абревиатурата Д.П. или Д.П.1”, коментира юристът.

 „Това творение на прокуратурата е несериозно, защото се говори за грандиозна корупция – ами, разкрийте я тази корупция! По това дело няма едно обвинение (за корупция – б.р.)”, посочи и адв. Ботев пред bTV.

Според адвокатите разследването спира на дата 20 юни 2014 г., когато КТБ е „съборена”. „Към момента, в който банката я сриват, всички кредити са обслужвани. Те стават необслужваеми след срива, големият грабеж е след 20 юни 2014 г. Аз видях с очите си оценка на международна компания на 13 актива, контролирани от КТБ, за над 3,5 млрд. лв. – „Виваком”, НУРТС, „Петрол”, „Дунарит”. Всички тези активи бяха обезценени, за да могат да си ги напазаруват съответните хора”, каза Симеонов.

Според защитата на Цветан Василев в момента се правят законови промени, предназначени само за „тупкане на топката” по делото за КТБ – удължаване на срока, в рамките на който може дадено лице да чака обвинение, премахване на задължителното четене на обвинителния акт в съдебна зала и др. Адвокатите ще искат публично разпределение на делото в спецсъда.

На този етап те не съветват клиента си да се прибира у нас.

Каква е вината на Цветан Василев? „Негова вина е, че се е предоверил на прекалено много хора, които са били негови приближени и които имаме данни, че близо година преди падането на КТБ са започнали да си подреждат пасианса”, каза адв. Христо Ботев.

Адв. Константин Симеонов беше значително по-директен: „Очевидно по това време Цветан Василев е имал изключителната способност да се обгражда с боклуци”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6715 |18.03.2024 Край на водевила: ГЕРБ и ПП-ДБ ще правят правителство в следния състав . 22| 34356 |16.03.2024 Илиян Василев: Гонзо срещу Бербатов е като Банкя срещу Харвард. Робите искат да са си роби . 4| 2614 |15.03.2024 Какво всъщност значат руските псевдоизбори в окупираните украински територии? . 11| 2850 |14.03.2024 Градският прокурор Илиана Кирилова отказа да се яви пред парламентарната комисия за Нотариуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads