Реклама / Ads
4| 11162 |21.07.2017 АКТУАЛНО

Димитър Манолов: Зле , работодателите не знаят, че класът ”прослужено време” е отпаднал преди 10 г

.
Ако работодателските организации не знаят, че класът ”Прослужено време” е отпаднал преди 10 г., толкова по-зле за тях. Това каза председателят на КТ ”Подкрепа” Димитър Манолов.
 
Синдикалистът разясни, че в повечето фирми този процент се договаря в колективния трудов договор. Класът обаче е валиден за депутати, министри и съдии. "В тази връзка промяната трябва да засегне най-вече тях", посочи  той пред bTV.

Според мен работодателските организации се опитаха да „качат на шейната“ г-н Валери Симеонов (който предложи да отпадне добавката за прослужено време, бел. ред.). Защо? Всеки може да предполага каквото си иска, но поне две от тях са пряко свързани с политически сили, следователно, аз лично, за себе си, когато се опитвам да правя цялостен анализ, не изпускам и тази хипотеза – за политическо заиграване или злепоставяне на Симеонов, посочи гостът.

Клас „прослужено време“ има за депутатите в парламента, за членовете на Министерския съвет, за президента и за работещите в съдебната система. Но това, което се говореше, се отнасяше за съвсем други хора – работници в индустрии и т.н., уточни Манолов. Този тип допълнително плащане не се отнася практически за никого другиго. Ако толкова настояват, да си го премахнат в Народното събрание.

Сигурни сме, че няма да се случи, каза още той.

На въпрос дали е възможно рязко повишаване на заплатите Манолов отговори:
„Рязко – едва ли, дотолкова, доколкото заплатите в една държава са функция от това какво се случва в нея и най-вече – какво се произвежда. В нашата държава има прекалено много резерви заради начина, по който произведеното се разпределя. Но бързи реформи практически не са възможни.

Според него работодателите, искат-не искат, са започнали „да развързват кесиите, защото го закъсаха с работната сила. Усетиха се, че няма кой да им работи за тези пари. Следователно аргументът „няма пари“ не е верен“.

„Една част от този водевил, който се случва, е и заради това, че тези работодатели искат да им се позволи безконтролно да търсят евтини работници от чужбина, без да се интересуват какво ще стане с нашия пазар на труда и държавата по-нататък“, посочи Манолов.

Той допълни обаче, че на виетнамците вече не им е изгодно да работят у нас. Дотам сме стигнали да коментираме този въпрос, каза още той.

По думите на Манолов държавата може да въздейства за повишаване на доходите – големият инструмент е минималната работна заплата, но има и поредица законодателни решения, решения на ниво изпълнителна власт и т. н., които да подпомогнат този процес.

Най-големият ни проблем са доходите. Без прилични доходи, забравете за Еврозоната, категоричен е Манолов.

Синдикалистът подчерта, че не е работа на Бойко Борисов да се занимава с тези неща, защото си има ресорен министър, който трябва да гледа тези въпроси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6734 |18.03.2024 Край на водевила: ГЕРБ и ПП-ДБ ще правят правителство в следния състав . 22| 34361 |16.03.2024 Илиян Василев: Гонзо срещу Бербатов е като Банкя срещу Харвард. Робите искат да са си роби . 4| 2615 |15.03.2024 Какво всъщност значат руските псевдоизбори в окупираните украински територии? . 11| 2851 |14.03.2024 Градският прокурор Илиана Кирилова отказа да се яви пред парламентарната комисия за Нотариуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads