Реклама / Ads
25| 6321 |27.03.2024 АКТУАЛНО

Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг

.
Предполагаемите извършители на атентата в Москва съвсем очевидно са били изтезавани и то брутално. Кадрите от съдебната зала бяха твърде шокиращи. Явно е също, че руските власти съвсем нарочно ги демонстрират, пише Дойче веле.
 

В руските сили за сигурност никога не имали скрупули по отношение на заподозрените в престъпления. И въпреки това кадрите на четиримата мъже, за които се твърди, че са извършили нападението в “Крокус сити хол” в Москва, са повече от брутални, дори и по стандартите на руските служби, пише АРД.

 

Четиримата мъже бяха изправени пред московски съд в неделя вечерта, а по всичко личеше, че са били брутално малтретирани. Един от тях - Саидакрами Рачабализода, беше не само със синини по главата и подуто око, но и с превръзка на ухото, част от което явно е била отрязана по време на ареста му. Медии съобщават за видеоклип, който показвал жестоките действия на силите за сигурност.

 

Съзнателна демонстрация?

 

Друг задържан - Шамсидин Фаридуни, също бе показан пред съда не само със синини, но и с отоци по лицето. В социалната мрежа Телеграм се разпространяват видеа и снимки, които показвали как мъжът е изтезаван с електрошокови удари в областта на гениталиите, обяснява АРД. Около врата на третия задържан - Далерджон Мирзоев, висеше найлонов плик, за който наблюдатели предположиха, че е използван, за да ограничава дишането му. Той също беше с насинено око.





Четвъртият мъж, който се яви пред съда, беше вкаран в залата в инвалидна количка и с болнични дрехи, а по време на изслушването е загубил съзнание, отбелязват свидетели. Освен това изглежда, че той е загубил едното си око, пише още АРД.

 

Руските сили за сигурност не бяха положили никакви усилия да прикрият тежкото състояние на обвиняемите. Даже тъкмо обратното – явно съвсем умишлено го демонстрираха публично, за да видят всички в страната ясно какво точно е било отношението към тях.

 

Обвиненията в изтезания не са нови

 

Обвиненията, че руските сили за сигурност се отнасят брутално със заподозрените в престъпления, не са нови. Неправителствената организация “Хюман Райтс Уоч” отправя такива обвинения към властите в Русия от дълго време. Руската неправителствена организация "Екип срещу изтезанията" изброява на своя уебсайт повече от 3700 случая на нарушения на човешките права и над 370 случая на изтезания.





"Но демонстративният характер на изтезанията" представлява съвсем ново развитие, пише британският "Гардиън", цитирайки Таня Локшина от “Хюман Райтс Уоч”. Очевидно кадрите на заподозрените не са били разпространени неволно, а като целенасочено предупреждение към всички, които планират нападения в Русия, коментира АРД.

 

Локшина обяснява, че видеоклипове като тези, разпространени след атентата в Москва, показват до каква степен насилието в Русия се е превърнало в нещо напълно нормално през последните две години на войната в Украйна. “Преди това имаше често срещани твърдения за системни изтезания от страна на руските служби за сигурност. Но досега беше немислимо те гордо да показват подобни видеоматериали”, казва още Локшина, цитирана от АРД.

 

Руският политолог и журналист Кирил Рогов дори смята, че тези събития демонстрират специална тактика, използвана от руския президент Владимир Путин, за да прикрива слабости в уреждането на кризи.

 

“Гневът и отмъщението трябва да се насочат към онзи, който случайно попадне в полезрението на властите – всеки път, когато някоя криза разобличи техните слабости. Обикновено виновникът за тези слабости не става обект на гнева, но това е без значение. Насилието и ефективността му трябва да премахнат дори спомена за слабостта”, обяснява Рогов, цитиран от АРД.

 

Медали и искания за смъртно наказание

 

Според съобщения в медиите някои от служителите, участвали в залавянето на заподозрените, вече са получили отличия. Руското правителство не показа да е впечатлено от твърденията за изтезания на задържаните и отказва да коментира, а бившият президент Дмитрий Медведев дори поиска всеки, който има нещо общо с нападението или дори симпатизира на извършителите, да получи смъртно наказание. Изглежда, че стойността на признанията, измъкнати от заподозрените с изтезания, не играе роля при вземането на такива решения.





След нахлуването на Русия в Украйна Медведев пое ролята на разпален агитатор. И все пак той не е единствен, тъй като след терористичната атака в Москва избухна дебат за повторно въвеждане на смъртното наказание. Изпълнението му беше прекратено от президента Борис Елцин през 1999 г., припомня АРД. Лидерът на руския парламент Вячеслав Володин коментира, че смъртното наказание може да бъде бързо въведено отново, тъй като никога не е било официално отменяно. Необходимо е само решение на Конституционния съд.

 

Автор: Мина Киркова, Дойче веле

 

Заглавието на статията е на редакцията на ФрогНюз.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 3089 |26.03.2024 Избори! ГЕРБ отхвърли предложението на ПП-ДБ за правителство с втория мандат . 1| 11460 |26.03.2024 Meduza: 10 въпроса, на които няма отговор три дни след атентата в Крокус . 7| 3306 |23.03.2024 Керемедчиев за атаката: Русия показа, че нивото на сигурност в Москва е шокиращо ниско . 12| 22499 |22.03.2024 Свидетелка: Над 10 пъти съм виждала Борислав Сарафов в "Осемте джуджета"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads