Реклама / Ads
8| 6062 |21.04.2024 ПОЛИТИКА

"Политико": На фона на одобрената от САЩ помощ за Украйна, Европа се бори със собствената си подкрепа за Киев

.
Европейските лидери похвалиха приемането в събота от Камарата на представителите на САЩ на пакет от помощи за Украйна в размер на 60,8 млрд. долара, но някои от тях предупредиха, че Европа спешно се нуждае от повече подкрепа преди очакваните ожесточени руски офанзиви през следващите месеци.
 

Долната камара на Конгреса на САЩ прие мярката с 311-112 гласа, преодолявайки ожесточената консервативна съпротива срещу финансирането. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подчерта, че без помощта Украйна може да загуби в защитата си от руското нахлуване до края на годината.

 

"Приветствам факта, че Камарата на представителите на САЩ одобри нов голям пакет от помощи за Украйна", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в публикация в социалните мрежи. "Украйна използва оръжията, предоставени от съюзниците от НАТО, за да унищожи руския боен потенциал. Това прави всички нас в Европа и Северна Америка по-сигурни".

 

Висш украински офицер посрещна новината за гласуването с едносричното "страхотно". Но на въпроса колко време ще отнеме попълненията да достигнат до фронтовите линии, той отговори, че това зависи от много фактори. "Изпълнението може да отнеме седмици, а доставките - месеци", каза служителят, на когото бе предоставена анонимност, за да говори свободно, пише "Политико".

 

Украинските лидери и военни подозират, че Русия ще започне офанзива през юни или юли, и твърдят, че неотдавнашните нападения срещу украинската инфраструктура са били кампания преди офанзивата.

 

"Благодарни сме на Камарата на представителите за това историческо решение", казва пред "Политико" Ивана Климпуш-Цинцадзе, бивш украински вицепремиер, а сега депутат от опозицията. "Надявам се, че Сенатът няма да се поколебае и да се проточи, тъй като всеки ден на неоказване на помощ на Украйна приближава катастрофата на западната цивилизация", добави тя.

 

"Надявам се, че САЩ няма да позволят това да се случи!" каза Климпуш-Цинцадзе.

 

Маратонските упражнения за приемане на американския законопроект, който все още се нуждае от одобрение от Сената, през последните няколко седмици накараха Европа да проучи възможността за допълнителна военна помощ за разкъсваната от война Украйна.

 

"Благодаря ти, Америка!" - написа в Туитър украинският президент Володимир Зеленски. "Жизненоважният законопроект за помощ на САЩ, приет днес от Камарата на представителите, ще попречи на войната да се разшири, ще спаси хиляди и хиляди животи и ще помогне на двете ни нации да станат по-силни", каза той.

 

"Наистина страхотни новини. Хиляди от нашите най-добри ще останат живи", заяви пред "Политико" украинският опозиционен депутат Ростислав Павленко. "Надявам се всички стандартни процедури да са готови - и доставката да започне да се движи веднага", добави той.

 

Но друг опозиционен депутат, Инна Совун, постави въпроса защо е отнело толкова време приемането на законопроекта. "Украйна е много благодарна! Само един въпрос: необходимо ли беше да се забави половин година, за да се гласува? Колко живота можеха да бъдат спасени?" Совун написа в Туитър.

 

"Нашата собствена домашна работа"

 

Някои европейски лидери се възползваха от гласуването в САЩ, за да призоват Европа да не се успокоява и да не губи инерция сега, когато се очаква новата подкрепа на Вашингтон скоро да замине за Киев.

 

"Надявам се, че този вот ще насърчи всички съюзници да прегледат складовете си и да направят повече", заяви министър-председателят на Естония Кая Калас на X."Сега е моментът да си спомним също, че сега ЕС трябва да увеличи собственото си производство на въоръжение, боеприпаси и доставки, за да подпомогне Украйна в дългосрочен план", заяви шведският външен министър Тобиас Билстрьом. "Гласуването тази вечер показва необходимостта от това. Ние също трябва да си напишем домашното", добави той.

 

Чешкият му колега Ян Липавски повтори това мнение, като заяви: "Европа също трябва да направи повече. Нашето колебание и нерешителност в ефективната подкрепа на Украйна само мотивират Кремъл за по-нататъшна агресия, която струва повече човешки животи."

 

Решаващият тест за Европа ще дойде в понеделник, когато 27-те външни министри на ЕС се събират в Люксембург, за да планират бъдещата военна помощ за Киев. Предвижда се министрите на външните работи и на отбраната на Украйна да се включат в дискусията виртуално.

Според Столтенберг преди уикенда европейските съюзници в НАТО са обещали да увеличат доставките на леснодостъпни системи за противовъздушна отбрана за Украйна.

 

Германският министър на външните работи Аналена Баербок, ключовият служител, който стои зад последното настояване за допълнителни системи за противовъздушна отбрана за Киев, приветства законодателната стъпка на САЩ.

 

Текстът на "Политико" е публикуван със съкращения, заглавието е на редакцията

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6326 |20.04.2024 Експерт: "Булгаргаз" няма експертния и кадрови капацитет да бъде играч на международния пазар с "Боташ" . 9| 3028 |19.04.2024 Кирил Петков съзря тайна завера между Борисов, Радев и Пеевски . 13| 14422 |18.04.2024 "В Скопие прекалиха". Графити зоват срещу българите в Северна Македония . 7| 13755 |17.04.2024 Свалиха Станимир Михайлов, ГЕРБ овладя НЗОК и наложи добре познатия модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads