Реклама / Ads
0| 5548 |19.07.2017 СВЯТ

ЕК обеща санкции заради промени в правосъдната система на Полша

.
Жан-Клод Юнкер
Европейската комисия (ЕК) осъди действията на управляващите в Полша и обеща наказателни процедури заради последните законови промени в правосъдната система.
 

Според институцията - пазител на европейските договори полското правителство поставя съдиите под политически контрол. Сериозен проблем, според ЕК, са приетите от парламента четири закона – за управлението на Върховния съд, обикновените съдилища, полския съдебен съвет и Националната школа за магистрати, обяви комисарят по върховенството на закона Франс Тимерманс, цитиран от БНР.

 

Всеки от тези закони по отделно, ако влезе в сила, сериозно ще подкопае независимостта на полското правосъдие и ще го постави под пряк политически контрол. Тези реформи ще принудят съдиите да обслужват интересите на политическите лидери и ще са зависими от тях от назначаването до пенсионирането.

 

Още следващата седмица ЕК ще започне процедури за нарушение веднага щом съответните закони бъдат окончателно обнародвани. Мерките са стандартни и водят до дела в Съда на ЕС в Люксембург за несъответствие с общностното законодателство. Освен това Тимерманс обеща да премине на следваща фаза по специалната процедура за върховенството на закона, която беше открита срещу Полша относно по-ранните действия на Варшава срещу независимостта на конституционните съдии: Поради последните събития сме много близо до задействането на чл. 7 от Договора, обясни зам.-председателят на Комисията.

 

Тимерманс се оплака, че компетентните министри в полското правителство не желаят да водят диалог с него и ги покани отново в Брюксел. В противен случай институцията е готова да препоръча отнемане на правото на глас на Полша при вземането на решения в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6737 |16.07.2017 Ердоган пак обеща връщане на смъртното наказание . 0| 6686 |13.07.2017 Заради Тръмп: Затварят Айфеловата кула тази вечер . 0| 5672 |09.07.2017 Евакуираха 10 000 души в Полша заради бомба от Втората световна война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads