Реклама / Ads
11| 5463 |16.04.2024 СВЯТ

"Позор за света": Зеленски за това, че САЩ обмислят помощ за Израел без Украйна

.
Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски смята, че е срамно да се разглежда помощ за Израел без помощ за Украйна. Държавният глава заяви това в интервю за PBS NewsHour, цитирано от украинската агенция УНИАН. Президентът на Украйна коментира факта, че тази седмица в Конгреса на САЩ може да се разгледа помощта за Израел, но все още не е съвсем ясно дали в този момент ще се разглежда и помощта за Украйна.
 

"Това е странно. Това предполага, че става въпрос за опасност тогава. Че това е напълно чиста политика. И честно казано, това е позор за света. И просто срам за демокрацията и за всички онези, които само говорят за демокрация", подчерта Зеленски.

 

Той отбеляза, че ако Конгресът отдели въпроса за помощта за Израел и Украйна, това ще означава, че е заради изборите в САЩ.

 

"И че това е просто чиста политика. Когато целият свят казва: как така Иран успя да удари Израел, ние сега трябва популистки да помогнем на Израел и да забравим за това, което се случва в Украйна. Това е просто чиста политика. Това означава, че на никого не му пука колко хора умират в Украйна всеки ден. Те се интересуват от това какъв е техният рейтинг. Ето за какво става дума. Те просто забравят, че мъртвите нямат рейтинг. И че ако Украйна се провали и има война в други страни от НАТО, а такава ще има, американските войници ще защитават тогава", убеден е президентът.

 

Той смята, че Конгресът на САЩ, преди да е станало твърде късно, е необходимо да гласува помощ за всички страни, чийто живот зависи от това.

 

Освен това украинският президент беше попитан, ако сега в Конгреса на САЩ е толкова трудно да се одобри помощта за Украйна, какво го кара да вярва, че догодина ще бъде по-лесно, особено ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент на САЩ.

 

"Не смятаме, че ще бъде по-лесно за нас. Ние се борим. Не мислим за следващата година. Мислим за утрешния ден. Нашите цели, ще ви кажа, са много по-жизнени и прости. Трябва да живеем за утрешния ден. Какво ще се случи през следващата година, ще ви кажа честно, никой не знае. Защото не разбираме на каква подкрепа може да разчита  Украйна, какви други взривове и войни може да има още в света, какво ще се случи с Конгреса на Съединените щати... Те може да одобрят решението. И аз се надявам, че ще ни чуят и ще вземат решение в близките дни и седмици, но не и по-дълго", подчерта Зеленски.

 

Президентът се надява, че това решение ще бъде положително.

 

Той отбеляза, че е трудно да се воюва, когато врагът има брой самолети, значително превишаващи украинските самолети в съотношение 30 към 1, а артилерията - 10 към 1.

 

"Не е като да искаме някакви специални оръжия. Не е като да говорим за някакви ракети за 2000-3000 километра и други подобни. Няма нищо подобно. И никой не иска да се дадат 500 или 300 самолета. Между другото, Русия използва само 300 самолета само на територията на Украйна", каза Зеленски.

 

В същото време украинският президент се надява, че политиката на подкрепа за Украйна няма да се промени, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ.

 

"Ще вярвам, че въпреки това Съединените щати няма да спрат помощта. И ние ще бъдем съюзнически държави. И че политиката на президента, ако той се промени - никой не знае, това е избор на американците, но ако той се промени, политиката на президента няма да се промени поне по отношение на Украйна", каза Зеленски.


Помощта за Израел и Украйна може да бъде разделена - подробности

 

Председателят на Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса) Майк Джонсън планира да внесе отделни законопроекти за финансиране на украинската държава, Израел и Тайван, за да излезе от задънената улица по отношение на пакета от помощи в размер на 95 млрд. долара, който Сенатът вече одобри.

 

Камарата на представителите (долната камара) на американския Конгрес ще гласува тази седмица отделни проекти с помощ за Украйна и за Израел след месеци на политически разногласия между правителството на президента Джо Байдън и опонентите му републиканци, обяви снощи председателят на долната камара на Конгреса Майк Джонсън.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3891 |15.04.2024 Израел в ООН: Светът да престане да пренебрегва престъпленията на Иран, а да предприеме действия . 2| 3209 |14.04.2024 Русия иска с терор да изгони цивилните от Харков. Украйна се нуждае от ПВО от Запада . 3| 3122 |13.04.2024 Страшен екшън в търговски център в Сидни. Има жертви и ранени след нападение с хладно оръжие /видео/ . 2| 3714 |11.04.2024 ISW: Очаква се руска офанзива срещу Харков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads