Реклама / Ads
0| 5400 |06.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

1.39 млрд. лв. дупка в бюджета прогнозират експерти

.
Бюджетен дефицит до 1.39 млрд. лв. в края на февруари очакват икономистите. През януари бюджетният дефицит е възлизал на 499 млн. лв. Това става ясно от данните за изпълнението на консолидираната фискална програма към края на втория месец на годината, съобщиха от финансовото министерство.
 

Сериозната дупка във фиска се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 1.01 млрд. лв. и по европейските средства в размер на 382.4 млн. лв.

Фискалният резерв към края на февруари е в размер на 6.34 млрд. лв. (почти на нивото на законовия минимум от 6.3 млрд. лв.).

Формирането на дефицита по консолидирания бюджет е следствие на отчетеното забавянето при изпълнението на приходите през първите два месеца на 2010 г. и по-високите разходи през периода, свързани с нарасналите социални и здравноосигурителни плащания, разплащането на задължения към бизнеса от предходната година, както и от дефицита по европейските средства, вследствие на извършените по-високи разходи по предприсъединителните инструменти на ЕС, Структурните и Кохезионния фондове на ЕС и по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Постъпилите приходи и помощи към края на същия месец са в размер на 3.09 млрд. лв., или 11.7% от планираните в ЗДБРБ за 2010 година.

Продължава тенденцията на спад на вноса, докато при износа вече се виждат положителни сигнали и той бележи ръст през последните месеци. По-ниският внос, както и по-ниските цени на някои суровини и материали за преработвателната промишленост се отразяват в спад при постъпления от ДДС от внос. От друга страна ръстът на износа води до по-висок ефективно възстановен данъчен кредит, което също допринася за по-ниските постъпления от ДДС.

Ръстът на безработицата пък е сред основните предизвикателства в контекста на изпълнението на разчетите за приходите от ДДФЛ и осигурителни вноски.

Данните за изпълнението на приходите към края на месец февруари показват забавяне, основно в частта на данъчните приходи. Напрегнато се очертава да бъде изпълнението на разчетите в частта на косвените данъци и по-конкретно приходите от ДДС и акцизи.

Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец февруари възлиза на 2.6 млрд. лв., което е 84.1% от общите постъпления по КФП. Приходите в частта на преките данъци са 471.1 млн. лв., или са постъпили 12.7 % от планираните за годината. Приходите от косвени данъци са в размер на 1.2 млрд. лв., което е 11% от програмата за годината.

Разходите по консолидирания бюджет (вкл. вноската на Република България за общия бюджет на ЕС) към края на февруари възлизат на 4.49 млрд. лв., което е 16.7% от годишния разчет.

Спрямо същия период на 2009 г. разходите нарастват с 816.3 млн. лв. (22.2%), в т.ч. ръстът на нелихвените разходи е 802.4 млн. лв. Най-сериозен натиск върху разходната част на бюджета през първите два месеца на годината, оказва ръстът на социални и здравноосигурителни плащания през първите два месеца на годината.

Основният фактор за отчетения ръст в социалните разходи е базовият ефект от увеличението на пенсиите през юли 2009 г.

Другите две основни групи разходи, при които се наблюдава осезаем ръст са капиталовите разходи и субсидиите за нефинансови предприятия.

Фискалната политика през първото тримесечие на 2010 г. е умерено експанзивна, като временния дисбаланс в бюджетната позиция се обуславя от усилията за осигуряване на ресурс за приоритетно разплащане на задължения на държавата от предходни години към фирми изпълнители и доставчици по договори за обществени поръчки, изплащане на субсидии за селскостопанските производители в периода на годината, когато те имат най-голяма нужда от свеж ресурс и наваксване на изоставането при усвояването на средствата по европейските програми и фондове.

През първите два месеца на 2010 г. се отчитат и по-високи капиталови разходи спрямо същия период на 2009 г., което се дължи на започналото поетапно изплащане на неразплатени задължения на държавата от предходната година, като за изтеклите два месеца от 2010 г. са разплатени около 110-120 млн. лв. стари задължения само по бюджетите на министерствата, ведомствата и агенциите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5028 |05.04.2010 Чакаме 1.5 млрд. лв. от ЕС до края на годината . 2| 4895 |01.04.2010 1.4 млн. лева дупка в бюджета . 6| 6359 |30.03.2010 Проекти за 4 млрд. евро по ОП "Транспорт" готви кабинета . 2| 5286 |29.03.2010 24% ДДС пълни бюджета със 700 млн. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads