Реклама / Ads
1| 6313 |25.04.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

10-те най-иновативни градове в света

.
Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Всяка година Американското патентно бюро издава около 180 000 патента на изобретатели от целия свят. Новите идеи обаче не идват от всички краища на света. Оказва се, че по-голямата част от изобретателите са от няколко елитни града от три държави (САЩ, Япония и Корея).
 
Businessweek публикува класацията на градовете с най-много патентни изобретения, като са разгледани данни от 1976 година насам.

Ето и топ 10 на най-иновативните градове:

1: Сан Франциско/ Силициевата долина

В района на залива на Сан Франциско се намират главните квартири на компании като Apple, Google, Hewlett-Packard и Intel. Там е и прочутата Силициева долина (известна още като Силиконовата долина).

2: Токио

В столицата на Япония са базирани компании като Hitachi, Canon, Ricoh, Sony, Toshiba, Toyota, Honda и др.

3: Бостън

Бостън е известен с изследователските центрове, както и компаниите в областта на биотехнологиитем като Genzyme.

4: Лос Анджелис

Освен Холивуд, тук се намират още Калифорнийският технологичен институт, както и главните квартири на водещи компании от сектора на астронавтиката, здравеопазването и компютърните технологии.

5: Сан Диего

В Сан Диего се намират някои от най-големите компании в областта на биотехнлогиите, фармацевтиката и медицинската техника.

6: Минеаполис/Сейнт Пол

Градовете близнаци са дом на фирми като Medtronic, St. Jude Medical и 3M, където работят хиляди инженери и учени.

7: Бойс, Айдахо

Столицата на Айдахо е в класацията, благодарение най-вече на Micron Technology, Hewlett-Packard и Cypress Semiconductor.

8: Сиатъл

Близо до Сиатъл се намира квартирата на Microsoft (в Редмънд) и това е достатъчно. Софтуерният гигант е похарчил 22 млрд. долара за изследвания и иновации за последните три години. В Сиатъл е базирано и звеното за пътнически полети на Boeing.

9: Портланд, Орегон

Изобретателите в Портланд са направили множество открития за фирми като Intel, Xerox и HP.

10: Хюстън

Хюстън е столицата на американската петролна индустрия. Тук са базирани ExxonMobil, Schlumberger, Baker Hughes и Halliburton, а също и гигантите в областта на медицината Rice University и Anderson Cancer Center.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8082 |13.04.2009 Белоградчишките скали отново на второ място в класацията за новите 7 чудеса на света . 2| 9897 |21.02.2009 Най-екзотичните пътешествия в света . 0| 9194 |03.02.2009 Най- шантавите ресторанти в света . 2| 6499 |12.01.2009 Утре честват 10-годишен юбилей на най-стабилната валута в света - еврото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads