Реклама / Ads
1| 5208 |15.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

10 полезни съвета за банковите карти през летните почивки

.
Летните отпуски идват, а с тях и пътуванията в чужбина. А те все по-рядко се случват без кредитна или дебитна карта в портфейла. Картите са удобство, което заменя носенето на големи суми в брой.
 

Ето десет съвета за употребата им при летните почивки на интернет порталът с информация съвети и дискусии за всички финансови продукти www.fincity.bg:

Valid for ….?

Преди пътуване в чужбина, все пак проверете дали издадената ви кредитна ви карта е национална или международна. Няма нищо по-неприятно да разберете точно в случай на нужда в чужбина какво всъщност значи надписа Valid for Bulgaria only. Същото се отнася и за лимита по картата (ако има такъв), който може да поднесе неприятни изненади.

Каква марка?

Ако тепърва си вадите първа кредитна или дебитна карта, това прави почти задължително това да е от най-разпространените марки – Visa и MasterCard. Останалите марки са престижни, но далеч не толкова разпространени, особено в Източна Европа и Азия. Ако трябва да сме точни фенове на статистиката, по последни данни броят на търговците по света, приемащи Visa e 29 милиона, след него идват 23 милиона за MasterCard и следвани от всички останали. За България статистика няма, но разликата е минимална, така че футболните фенове могат да изберат най-спокойно MasterCard ако са си го харесали след рекламите, излъчвани на почти всеки мач.

Евро, лева, лихви и такси

Ако тепърва избирате кредитна карта, опитайте да прецените поне малко какви ще са финансовите ви нужди. Ако по време на отпуската ще правите големи разходи и шопинг, тогава зануляването на баланса в края на месеца в малко вероятно – имате нужда от нисък лихвен процент. Ако си я носите само за всеки случай, то тогава годишните и месечни такси са с по-голяма тежест. Валутата също има значение - ако пътувате основно в Европа, то тогава е най-добре картата да е в евро. Ако обаче пътувате и в САЩ, Канада, страни извън еврозоната или в Близкия изток например, по-добре е картата да е в левове за да се избегне превалутирането от евро в долари и обратно, особено ако правите самите вноски в български левове.

Застраховки и промоции

Проучете точно какви са промоциите и застраховките с плащане с картата на определени стоки, например туристически пакети. Много често с картите, особено тези Gold, има промоции и застраховки. Добре е да се знаят подробностите обаче защото те често са обвързани със специфични условия. За да ползвате някои например, трябва да сте платили билет или туристически пакет точно с картата. Други застраховки за чужбина пък се активират само след направена покупка с картата след излизане в чужбина. Най-добре вземете от вашия банков клон за телефон на свързания застраховател и питайте лично и подробно.

Не теглете в брой

Кредитната карта по принцип е предназначена за плащане при търговци, а не за вадене на пари в брой. Освен високите такси, така спестявате и неудобството да обръщате в местна валута, от което винаги има загуби както от курсова разлика, така и от останалите в джоба ненужни дребни монети и банкноти. Ако все пак предпочитате да имате пари в брой, по-добре си извадете международна дебитна вместо кредитна карта.

Запишете телефона на банката си

Ако все пак се наложи да теглите в брой, винаги си записвайте някъде, най-добре в мобилния телефон, номер на банката в България. Така ще избягате от идиотската ситуация да имате задържана карта в банкомат, а телефона е записан точно на гърба й. Още нещо: в масовия случай няма кой да ви вдигне телефон в извънработно време, така че имайте и това предвид. Тогава остават единствено националните линии на самите оператори (където ги има), където обаче може да има езиков проблем.

karti.jpg
 снимки Вяра Йовева

Ако търговец откаже плащане с карта

По-рядко, но все още и това се случва. Крайното решение при липса на пари в брой е да използвате банков клон, за да изтеглите пари. Използването на обменните бюра на улицата, предлагащи пари в брой срещу кредитна карта, е крайно непрепоръчително.

Не се предоверявайте на картата си

Ако отивате в по-екзотична дестинация, банкоматите и търговците може да приемат много по-малко кредитни и дебитни карти. Като правило, всяка страна, която преценявате като еднакво или по-слабо развита в банково отношение от България, спада в рисковата зона. Изходът е ясен – пари в джоба.

Възползвайте се от мултинационалните банки

Дори да сте заклет антиглобалист, това си заслужава да се знае: повечето банки в България са част от мултинационални вериги, които предлагат по-изгодни условия при теглене от техен банкомат в чужбина или плащане при търговец с техен ПОС терминал. Един триминутен разговор в клона или посещение на уебсайта на обслужващата ви банка може като на шега да ви спести пари за още едно или две питиета на плажа.

И накрая: не къпете картите в морето

Ще се учудите колко картодържатели организират слънчеви и морски бани на картите си, затова всеки септември има пик на подмяната им. Банките прибират такса за това, неудобството си остава изцяло за собственика на повредената пластмаса с магнитна лента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4963 |15.07.2008 10 полезни съвета за банковите карти през летните почивки . 0| 6201 |19.02.2008 Небанковите институции имат потенциал да кредитират 500 хил.души . 0| 7740 |12.02.2008 ПИБ подмени всичките си карти, от 28 февруари ще са валидни тези с чип . 0| 5728 |15.06.2007 Хотелите длъжни да посрещат VIP клиенти с картичка от управителя, цветя и вино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads