Реклама / Ads
0| 5594 |01.11.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

100 тематични страници за Плевен и областта за първи път в списание „Архитектура”

.
За първи път в 73-годишната история на списание „Архитектура” излиза от печат специален брой, посветен на Плевен и областта. Цялостното съдържание на изданието за седмия по големина град в България и пълният му тематичен микс са дело на журналиста Силвия Златкова, с дългогодишен опит във водещи специализирани и бизнес издания, по чиято идея се „ражда” броят.
 

Главен „виновник” за това е именитият плевенски архитект, съавтор на плевенската Панорама и създател на едно от най-големите към момента архитектурни бюра в страната арх. Иво Петров, който през тази година навърши 70 години.

 

„В търсене на подходящо място за публикуване на взето юбилейно интервю с арх. Петров ми хрумва, че това би могло да се реализира на страниците на списание „Архитектура” – издание на Съюза на българските архитекти (САБ) за архитектурно творчество, теория и критика, което е с национален обхват, с традиции - първият му брой излиза през далечната 1946 г.

 

След почти петмесечна работа по реализацията на тази амбициозна идея за плевенския брой, прегърната от ръководството на САБ, успявам да я превърна в реалност. Работата ми по проекта е изпълнена с много ентусиазъм и желанието ми да направя нещо различно за региона, в който живея и работя и чието инвестиционно развитие следя като журналист в продължение на 20 години .”

 

За какво разказват 100-те страници за Плевен и областта

 

100-те страници списание „Архитектура” за Плевен и областта представят актуални инвестиционни проекти – предстоящи, реализирани и в развитие.

 

В броя са публикувани интервюта с Мирослав Петров в качеството му на областен управител на Плевенска област, и с Георг Спартански, в качеството му на кмет на Община Плевен. Главните архитекти на пет от общо единайсетте общини в Плевенска област представят проекти от съответната община и това са общините: Долни Дъбник, представена от арх. Тошо Станев, Никопол – от арх. Георги Кочков, Пордим – от арх. Петър Петров, Червен бряг – от арх. Пламена Цачева и Гулянци – от арх. Митко Дончев.

Автори на публикуваните в броя текстове са около 30 архитекта, членове на Камарата на архитектите в България, някои от които и на САБ, като не всички от тях са от плевенската архитектурна колегия, но имат отношение към развитието на града и реализацията на актуални инвестиционни проекти на местно ниво. 

 

Специално е присъствието в броя на доайена в архитектурната професия - плевенчанинът, който повече от 30 години живее в София, но както сам признава, връзката му с родния град след толкова години остава все така силна. Сътворил е множество емблематични сгради в Плевен, той е автор на знаковите хотелски сгради „Ростов на Дон” и „Балкан”, последният в съавторство с арх. Пламена Цачева, сградите на градският съвет със зала „Катя Попова”, Водно стопанство, ВиК, Съдебна палата, Стоматологична поликлиника и ред други – списъкът е доста дълъг....Това е неуморният арх. Кирил Русков, който в последните години се е отдал на изследователска и литературно- популяризаторска дейност.

 

Ключово място в броя заема представянето на общия устройствен план на град Плевен от авторския коектив с ръководител проф. арх. Иван Никифоров, д. а. н., която разработка във фаза Предварителен проект, е на финалната права. Работата по проекта започва през вече далечната 2010 г. и почти 10 години са необходими за да се премине през различни етапи на проектиране, обсъждане и съгласуване, за да се стигне до представяне пред гражданите през м. юли тази година.

 

От страниците на списание „Архитектура” дългогодишният главен архитект на община Плевен Константин Гулишев прави опит за равносметка за развитието на Плевен през последните 20 години.

 

Възможностите за съхраняване на сградите – паметници на културата и опазване на културната среда, завещана ни от предците разглежда арх. Ирена Христова, която е свързана професионално, по съвест и по душа с опазването на културното наследство.

Върху два приоритетни за община Плевен проекта акцентира арх. Невяна Иванчева в качеството си на зам. – кмет на община Плевен, които ще се обезпечат с кредитно финансиране от Регионалния фонд за градско развитие „Север”. Това са проектите за реконструкция и обновяване на централна градска част и обновяването на автогарата, за чието финансиране от края на месец август има подписан договор.

 

Водещото архитектурно бюро „Проконсулт” с ръководител на колектива арх. Красимир Попов представя проекта за реновирането на зоната от площад „Свобода” до театъра, като акцентира на хармоничната връзка с Ларгото.

 

Зелените решения съответстват на цялостния проект за пространството, категорична е ланш. Арх. Лидия Христова, която от страниците на списание „Архитектура” пояснява, че при реализацията на проекта обемната растителност ще се увеличи с 36% от общото количество. Вторият ключов обществен проект, чиято реализация предстои е реконструкцията на плевенската автогара. В разработката на Би Ес проект е начертан пътят от соцмодернизъм към съвременната визия на сградата.

 

Две от най-открояващите се и най-свежи инвестиции в Плевен на най-големия работодател в региона - фирма „Димитров” представя водещото столичното архитектурно бюро АиА архитекти с ръководител на колектива арх. Ангел Захариев. В броя са представени корпоративната сграда Десизо Мони и едноименният спортно-развлекателен комплекс Ексклузив клуб, включващ ресторант, открит бар, басейн, фитнес, спортни игрища и озеленени площи.

 

Най-мащабната индустриална инвестиция в Плевен за последните години - производствената сграда на немската компания LEONI –световен дистрибутор на кабелни инсталации и системи за автомобили е представена от архитектурно бюро „Иво Петров архитекти”  с ръководител на колектива арх. Цветан Петров. Индустриалната сграда, която все още е в процес на изграждане, е една от общо четири мащабни инвестиционни проекта, показани в изданието от водещото архитектурно бюро, наред с уникалния за България проект – логистичната база на скандинавския производител на мебели JYSK, логистичните центрове на SEG и Kaufland.

 

Как с ресурс от европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA бе изградена новата фабрика на КНМ текстил в Плевен разказва арх. Даниела Нановска.

Акценти в броя също са представените актуални инвестициции в сектора на здравеопазването в Плевен.  Арх. Даниела Георгиева от архитектурно бюро „Хелвеция” разказва за „лечебната” архитектура на УМБАЛ „Сърце и мозък” – високотехнологична и съвременно оборудвана болница, чиито проект е съобразен с най-иновативните здравни технологии в областта на кардиохирургията, неврохирургията и съдовата хирургия, достъпни за значителен регион в Централна Северна и Северозападна България с население от 1,5 млн. души. От страниците на списанието арх. Георгиева споделя, че през следващата година предстои разширение на болницата и изграждане на ново крило, ориентирано към диагностика и лечение на масивни тумори в човешкото тяло.

 

За реализирания проект за най-модерната „умна” болница в Югоизточна Европа – УМБАЛ „Света Марина” говори арх. Теодор Димитров. С близки до миналото материали е обновена и разширена сградата на ДКЦ „Авис Медика” в идеалния център на Плевен, се съобщава от страниците на изданието.

 

Градът залага на модерна образователна инфраструктура и за това разказва в публикацията си арх. Анатоли Христов, който оглавява друго водещо архитектурно бюро „Квадра 04”.

 

Новият стандарт на обитаване става видим в проекта, представен от архитектурно бюро”Проконсулт” и той е реалност за собствениците на 25-те еднофамилни жилищни сгради, част от новоизградения, първи по рода си за Плевен комплекс „ДОМО”. Към момента е в процес на проектиране втората част от проекта, включваща 28 еднофамилни жилищни сгради, които ще се строят върху обща площ от над 17 дка. В броя са представени и интересни технологични решения на водещи фирми.

 

Знакови сгради от Плевен, претворени в завладяващи акварели, дело на ландш. арх. Емил Радков придават своеобразен завършек на 100-те страници, посветени на града, региона и на неговото развитие.

 

Специални обръщения в броя имат председателят на УС на САБ проф. д-р арх. Тодор Булев и председателят на САБ – Дружество Плевен арх. Емил Дечев, който прави кратко представяне на плевенската архитектурна колегия.

 

Електронната версия на броя за Плевен и областта може да видите на

https://drive.google.com/file/d/14BY_Zptobi5-M0YWGUEjh9zWhQQPatT5/view

 

За списание „Архитектура”

За последните пет години, в периода 2013-2018 г., списание „Архитектура” е реализирано в 38 книжки, в които са публикувани 592 материала, разпределени съответно 2013 – 80 бр. , 2014 – 110 бр., 2015 г. – 102 бр., 216 г. – 89 бр., 2017 г. – 110 бр., 2018 г. – 77 бр., 2019 г. /първи и втори брой/ - 24 бр.

 

За петгодишния период са правени само няколко специални издания през 2015 г. – по случай  50-годишния юбилей на САБ, през 2017 г. за Варна, Пловдив и Бургас, като тематичен брой за Плевен не е имало до сега.

 

Към утвърдените през годините рубрики са: Съвременна българска и Световна архитектура, История и теория, Архитектурни юбилеи, Портрети на значими личности за архитектурата. В допълнение са и по-новите рубрики: Архитектурна критика,

 

Професионални и лични позиции по архитектурни проблематики, Фестивали, Изложби, Книги за архитектурата, Рецензии, Архитектурни конкурси – отразяване, мнение, оценки.

 

За инициатора за създаването на бр. 4/2019 г. за Плевен и областта, журналиста Силвия Златкова

 

Силвия Златкова е автор на проект „реВизията на Севера”, който има за цел да направи един различен прочит на по-слабо развитата част от страната – Северна България, регионът с потенциал за развитие. Специализираната изложба  „реВизията на Севера– реализации от Плевен и региона”, която бе експонирана на централния площад „Възраждане” в периода 7-27 октомври между двата професионални празника - на архитекти, Световния ден на архитектурата и на строителите - Димитровден, предизвика изключителен обществен интерес, вниманието не само в специализираните среди, а и сред гражданите, гостите на град Плевен, медиите.

 

Знаковата за града изложба показа 100-те най-значими инвестиционни проекта с обществена значимост, които видимо промениха града и региона през последните 20 години. Представените в експозицията инвестиции бяха: сгради здравеопазване, производствени и складови, офисни, смесени, хотелски, търговски, специализирани, инфраструктурни сгради и съоръжения.

 

Изложбата „реВизията на Севера – реализации от Плевен и региона” представи гледната точка на журналиста Силвия Златкова, член на СБЖ, с дългогодишен опит във водещи специализирани и бизнес издания от портфолиото на ГРАДЪТ Медиа Груп и най-влиятелното бизнес издание в България, част от издателска група Икономедиа, в. Капитал.

 

Силвия Златкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5039 |27.04.2017 ЧЕЗ планира двойно увеличение инвестициите за Плевен . 0| 5885 |04.04.2017 Четвъртият Маратон на приятелството Плевен ще е на 21 май . 0| 4882 |01.11.2015 ЧЕЗ подмени кабели в Левски и Плевен, за да подобри доставките на 4284 клиенти . 0| 6502 |29.01.2012 НАП спести 2 милиона страници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads