Реклама / Ads
9| 12578 |23.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

1500 съдят „Топлофикация – София”

.
Гневни потребители завеждат иск в съда срещу „Топлофикация – София” АД. Около 1500 софиянци са недоволни от прогнозните фактури за потребление на топлинна енергия.
 

Това съобщи адвокат Мария Мусорлиева – директор на Правния институт за обучение и решаване на спорове извън съда. Според нея сметките, които потребителите са получили са в нарушение на Европейската директива за фактуриране на енергия на базата на реално потребление.

„Топлофикация – София” използва прогнозен метод, за да изчисли консумацията на всяко домакинство, а това е в разрез с приетите европейски правила, твърди Мусорлиева. Тя е категорична, че прогнозата игнорира отчитането – прави го неточно, невярно и на края фактурата е фалшива, тоест е недействителна, а семейството трябва да плаща нещо, което не е употребило.

Категорично мисля, че ще спечелим делото! Оделен гражданин много трудно може да се бори срещу Топлофикация, защото трябва да плати адвокатски хонорар, съответните такси и тези суми понякога надвишаваха това, което Топлофикация му е надвзела неправомерно. Колективните искове дават много по-голяма възможност да се защитят интересите на хората, коментира адвокат Мусорлиева. Тя приканва всички абонати, които искат да си получат надвзетите пари, да се включат в колективния иск.

Защитничката на потребителите твърди още, че в коментирания случай съществува и сериозен кофликт на интереси. Министърът на икономиката, от една страна, е шапка на монополиста в лицето на столичното дружество, а от друга, е и шеф на Комисията за защита на потребителите. Така влиза в разрез със Закона за конфликт на интереси, категорична е адвокат Мусорлиева. Според нея предстои да бъде образувано и още едно дело срещу монополиста, но този път пострадалите ще търсят обезщетения за нанесени вреди.

„Има един – единствен ред в тази държава и това е съдебният, а не този на монополиста, който спира топлата вода за това, че съседът не си е платил сметката.” поясни Мусорлиева. Тя допълни, че предстои да започне информационна кампания, която да разясни на гражданите правата им и възможностите да си зищитават интересите в съда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5852 |23.02.2010 "АГРА 2010" стартира в Пловдив . 0| 4705 |23.02.2010 Рязаният тютюн - хит сред пушачите? . 0| 4965 |23.02.2010 Състезание по уеб дизайн търси таланти . 7| 5323 |22.02.2010 Овшорните сметки - ключът към икономическите досиета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads