Реклама / Ads
0| 5117 |12.03.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

16 мерки за прозрачно усвояване на европарите

.
Правителството одобри пакет от 16 мерки за прозрачно и ефективно управление на еврофондовете. Предложенията за корективни действия са направени от финансовия министър Пламен Орешарски.
 

Повечето от мерките са консултирани неформално с представители на Европейската комисия. Не се предвиждат персонални промени във връзка със спирането на средствата по програмите ФАР, ИСПА и САПАРД.
В доклада си към кабинета Орешарски е отбелязал, че в процеса на подготовка на страната ни за преминаване към Разширена децентрализирана система за управление на помощта от ФАР и ИСПА са били извършени редица действия по цялостна подготовка на бившите Изпълнителни агенции за усвояване на средствата от Структурните и Кохезионния фондове с акцент върху прилагане на предварителен контрол върху тръжните процедури и сключване на договори по проектите.
Проведени са били обучения за укрепване на административния капацитет на всички ангажирани институции по програмите за финансово управление и контрол на проектния цикъл (подготовка на тръжни документи и договори, мониторинг и верифициране дейностите на изпълнителите, контрол и проверка на плащания, докладване и предотвратяване на нередности и др.), отбелязва министърът на финансите.
Въпреки това, към настоящия момент тази система показа слабости, които биха могли да се мултиплицират при приложението на Структурните и Кохезионния фондове на ЕС, което води до необходимостта от предприемане на корективни действия, се отбелязва в доклада на Орешарски.

С приетия пакет от мерки правителството дава много важен политически знак, констатира премиерът Станишев след правителственото заседание.
Той съобщи, че през последните два дни Европейската комисия е започнала превод на авансовите средства за България по оперативните програми. Станишев уточни, че до днес са получени 137 млн.лв., като предстои по сметките на финансовото министерство да пристигнат общо 187 млн. лв.. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6061 |12.03.2008 Австрийци споделят know-how на български туристически партньори . 1| 5517 |13.03.2008 България - Мекка на хазарта . 1| 6748 |11.03.2008 НАП отказва ДДС регистрация на длъжници . 0| 4791 |11.03.2008 ITB Berlin приключи с отлични финансови резултати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads