Реклама / Ads
0| 4858 |15.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

18 на сто от одобрените за ипотечен кредит се отказвали от него

.
Нова тенденция се очертава на пазара на ипотечни кредити през първите месеци на годината, сочи анализ на кредитния консултант КредитЦентър.
 
Общо 18% от клиентите, получили предварително одобрение за кредит, се отказват от реалното му изтегляне. Най-голям дял от „изгубените от банките клиенти” намират цените на жилищата за твърде високи. Това са 32% от представителите на групата. 18% от тези, които са се отказали да ползват кредита, посочват, че се притесняват от покачване на лихвите. Други 14% пък не са си харесали жилище по време на периода, в който е действало предварителното одобрение от банката, а 12% се притесняват от високата инфлация.

Сравнителният анализ на данните от пазара за първото полугодие на 2008 г. спрямо това на миналата 2007 г. сочи ръст на почти всички основни показатели, въпреки задълбочаващата се финансова криза в международен план.

Секторът на ипотечното кредитиране отбеляза ръст от 50% спрямо края на миналата година. Причината е във факта, че част от усвоените за периода кредити са за финансиране на имоти, закупени на зелено още през 2007 г.

Ръстът при лихвените нива също е значителен. През първото полугодие на 2007 г. лихвите в евро са се движели около 6,50%, като е имало оферти и за под 6% при определени други условия, а тези в лева са били между 6,5–7%. След две увеличения за периода лихвите в евро по стандартните продукти са достигнали нива от 6,4% до 7,25%, а тези в лева от 7,4% до 8%. Това представлява средно увеличение с 0,5 пункта в евро и 0,8 пункта в лева, сочи анализът.

Ръст отчита и средният размер на кредита. Общото покачване е с 44,33%. Средният размер на изтеглените кредити за цялата страна е достигнал 44 886 евро, докато за първата половина на 2007 г. е бил 31 100 евро.

Основната причина за големия скок се крие в ръста на цените на недвижимите имоти. Тази зависимост се очертава ясно при анализ на данните в отделните градове на страната – в София, където пазарът е бил активен през целия период, под влияние на хората, които се преместват от по-малките градове, покачването е достигнало 50%, докато във Варна, където и цените са в застой, ръстът е едва 10%.

Вторият по значимост фактор е ръстът на дела на финансиране на закупувания имот. В по-малките градове на страната тенденциите са още по-отчетливи – близо 100% е покачването на средния размер в Сливен, над 50% в Ямбол.

Това са населени места, в които кредитирането не е било популярно и хората са предпочитали да плащат имотите със спестени средства, докато днес дават значителен тласък на пазара на ипотечно кредитиране, казват от компанията.

През последната година се е очертала и тенденция хора, които могат да платят жилището си в кеш, да го плащат с кредит, а парите в брой да насочат към различни бизнес начинания с цел по-висока доходност. Това в общия случай са заможни хора, което означава, че промяната в поведението им също ще повлияе на средния размер на кредитите.

Съотношението евро/лева за страната за първото полугодие на 2008 г. е 69/31, при 52/48 за същия период на миналата година, главно заради по-високите лихви при левовите вземания.

Двойно се е увеличил делът на кредитите над 90 хил. евро, а най-често са се теглили кредити с размер между 30 и 50 хил. евро.

И към средата на тази година най-голям дял заемат кредитите с финансиране между 80 и 90% от покупката, но значителен ръст отбелязва и категорията със 100% финансиране.

sofia_0.jpg
 снимки Вяра Йовева

В началото на 2007 г. за първи път са се появили кредити за срок от 35 години.

И през тази година средният кредитополучател тегли кредит между 30 и 50 хил. евро и има месечен доход между 500 до 1000 лв. Той работи в сферата на информационните технологии и телекомуникациите или в държавната администрация и финансира между 80 и 90% от покупката на жилище със заемен капитал. Обвързва се за срок от над 25 години, тегли кредит в евро и подписва договор за лихва между 6,4 и 7,25% в евро.

Значително е намалял делът на българите, работещи в чужбина, които купуват имоти у нас с кредит, сочат данните на изследването.

Общата тенденция е да се купуват жилища в големите градове. Хората от северна България купуват имоти във Варна и по-малко в Бургас, докато тези от южна – в София и по-рядко в Пловдив.

Курортите са били привлекателно място за кратко, но вече са изгубили своята притегателна сила.

Най-многобройни сред българите, работещи в чужбина и ползвали ипотечен кредит в страната, са такива, които работят в Испания – 23%, спрямо 21,5% от Великобритания и 15,5% в Гърция.

Очертаващата се тенденция на неколкократно повишение на лихвените нива се запазва и ще кара клиентите да бъдат по-предпазливи в предприемането на сериозни стъпки в областта на финансовите услуги, прогнозират от КредитЦентър.

Очакванията са намаляването на темповете на ипотечно кредитиране да продължи и в края на годината да бъде отчетен ръст спрямо 2007 година около 40–45%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4968 |14.07.2008 Туристите предпочитат Слънчев бряг пред Златните . 11| 5184 |14.07.2008 Проститутките пречели на туризма . 0| 4811 |13.07.2008 "Зелено" кино в полите на Витоша . 0| 4751 |11.07.2008 "Зелено" кино в полите на Витоша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads