Реклама / Ads
3| 6344 |28.11.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

2,7 млн. лв. като хонорари раздала властта за 9 месеца

.
2 719 887,80 лв. е дала властта за заплащане на чиновници по граждански договори за първите девет месеца на 2013 г., показаха справки от министерствата и Министерския съвет.
 

Те са изготвени по искане на "24 часа" по закона за достъп до обществена информация. Справката обхваща дейността на три правителства - сегашното на Пламен Орешарски, служебното на Марин Райков и подалото предсрочно оставка на Бойко Борисов, съобщава медията.
 

Само в периода от началото на годината до края на септември са изплатени суми по 3363 граждански договора. Това е 47,43% от общия брой на служителите, които попадат в справката и които работят в министерствата по предвидените от закона за администрацията трудово и служебно правоотношение.
 

853,43 лв. пък е средната стойност на изплатените хонорари за чиновници на свободна практика. Това е само с 11 лв. по-ниско от средната заплата в администрацията, която за 2012 г. е била 865 лв. В 7 от администрациите обаче хонорарите надхвърлят средния размер. Най-много получават чиновниците по граждански договори в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Там средният хонорар е 3168 лв., като ведомството е направило 98 плащания от началото на годината. Някои договори са за месец, други - за по-дълъг период. Справката не дава отговор колко служители са се възползвали от хонорарната система.
 

Голямата сума на хонорарите по граждански договори в транспортното министерство се обяснява с това, че тук влизат и договори за участие в управлението на европроекти по оперативните програми и строежа на "Дунав мост 2" при Видин. Включени са и заплащанията на художници за нови пощенски марки.
 

2893,13 лв. пък плаща средно по граждански договор Министерството на труда и социалната политика, което заема второ място в класацията. Тук липсва уточнение дали в гражданските договори влизат плащания по европроекти, но още при встъпването си в длъжност социалният министър Хасан Адемов разкритикува големите плащания за чиновници по граждански договори, финансирани по оперативните програми. Тогава той обяви, че служители са имали по толкова договори, че е физически невъзможно да си свършат работата и по тях, и тази за администрацията в рамките на осемдневен работен ден и петдневна седмица. Министерството на труда и социалната политика обаче единствено не предостави разбивка на гражданските договори по месеци и не става ясно дали практиката продължава, или е прекратена от юни насам.
 

1925,51 лв. пък е размерът на хонорара в Министерския съвет според предоставените оттам данни. При администрацията на МС в справката не са включени хора, които работят по европроекти, а единствено договори за административни задачи. Не става ясно какви са конкретните плащания към чиновници по граждански договори и какви задачи са им били възложени. На искане на "24 часа" да бъдат предоставени копия от договори и отчети за изпълнение на работата, бе отказана информация с мотив, че подобни данни биха могли да нарушат личната информация на изпълнителите. Със сигурност се знае, че в МС на граждански договор е работила координаторът по медиите на служебното правителство Ивет Добромирова. Тя дори обяви във фейсбук сумата на договора си - 1800 лв. на месец. На граждански договор работи и Ани Димитрова, консултант по медиите на сегашния премиер Пламен Орешарски.

От началото на годината до края на септември в МС са били сключени и платени 35 договора, което представлява 8,2% от броя на администрацията му.
 

Рекордът на Министерския съвет е поставен през 2008 г., когато там са били сключени 156 граждански договора на обща стойност 228 834,15 лв. Най-големи хонорари МС е изплащал през 2007 г., когато средната сума е била 2815,02 лв. С хонорари, които надхвърлят средната заплата в министерствата от 1181 лв., са и Министерството на правосъдието с 1734 лв. средна сума, платена по граждански договори, Министерството на земеделието и храните с 1444 лв. и Министерството на културата с 1345,26 лв.

 

Най-ниските хонорари са във Външно, където средната сума е 257 лв. Сравнително ниска - 660 лв., е сумата по един договор и в министерството на регионалното развитие. Там обаче гражданските договори са близо 3 пъти над числеността на администрацията по устройствен правилник и справка за запълнените щатове по трудово и служебно правоотношение. Само за първите 9 месеца на 2013 г. в министерството на регионалното развитие са платени 1455 граждански договора при 562 служители по щат. Това ведомство има и най-голям бюджет за хонорари - 903 143, 16 лв. са дадени от 1 януари до края на септември на тази година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7727 |23.11.2013 Голфът и модата са като дупе и гащи . 2| 7368 |25.09.2013 Цигари влизат у нас като китайски гащи . 25| 5787 |05.07.2013 Стойнев: Енергетиката е като стая с барут, в която човек държи запалка . 2| 7592 |02.05.2013 Дълбоко замразено агнешко се маскира с подправки като прясно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads