Реклама / Ads
1| 4798 |17.09.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

От 2018 г. подаваме данъчни декларации само по интернет

.
От 2018 г. данъчните декларации за физическите лица задължително ще се подават по електронен път. Това е записано в проекта за промени в данъчното законодателство, публикуван на сайта на Министерството на финансите. За фирмите задължението ще важи от догодина.
 
Електронното подаване на данъчните декларации може да се осъществява и сега чрез безплатния персонален идентификационен код, издаван от приходната агенция или чрез електронен подпис. От приходната агенция всяка година отчитат нарастващ брой на декларациите, подадени по интернет, защото това пести време и предпазва от грешки. Идеята на министерството е от 2018 г. всички да подаваме декларациите си по интернет, а догодина да е времето, в което може да се сдобием с код, ако не притежаваме вече такъв. През 2017 г. за последен път ще избираме дали да подаваме декларации на хартия или по интернет, като се запазва правото на облекчение, ако го направим по електронен път до 31 март. Този път обаче се въвежда и горен праг на облекчението от 1 000 лева. За да се стимулират безкасовите плащания, ще можем да ползваме един процент или до 500 лева облекчение от годишната данъчна основа, ако получаваме доходите си по карта и правим 80% от плащанията си безкасово. От догодина пропорционалният и специфичният компонент от акциза за цигарите ще се увеличат, но все още няма разчети с колко това ще оскъпи цигарите. В предложените данъчни промени за догодина финансовото министерство предвижда данъчно облагане на паричните и предметните печалби от игри, които не са хазартни. Освободени от данък ще са ученическите награди от олимпиади и други конкурси.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4265 |31.08.2016 Реформаторите се разминаха и в политическите си декларации . 0| 4266 |16.08.2016 Данъчните по морето погват туристите още от самолета . 0| 4364 |20.07.2016 Данъчни по бански: Инспектори щурмуват цялото Черноморие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads