Реклама / Ads
2| 5285 |29.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

24% ДДС пълни бюджета със 700 млн. лева

.
Ако ДДС се увеличи с 4 процентни пункта и стане 24%, в бюджета безпроблемно ще влязат около 700 млн. лв. При 22% ставка - парите са почти наполовина по-малко - около 370 млн. лева.
 

Това показват разчетите на екипа на вицепремиера Симеон Дянков, представени днес на поредното заседание на тристранката.

Не е много трудно а се прецени какви иска правителството, след като отсега премиерът предупреждава, че няма да му стигнат над 2 млрд. лв., за да запълни дупката в бюджета. Но затова пък му стигат 540 дни, за да извади държавата от блатото.

Повече от два часа работодатели, синдикати и правителствообсъждат мерките, които държавата да предприеме за овладяване на негативните ефекти от икономическата криза. След еднодневно прекъсване, тристранката се събра отново за шести път. Само лидерът на КНСБ Желязко Христов, който каза, че няма да приеме повишаване на ДДС, каза на журналисти, че всички обсъждани до момента мерки за увеличаване на приходите в хазната едва ли ще могат да напълнят дефицита, който се отваря.

"Аз не съм убеден, че мога да допринеса как да се съберат първите липсващи пари в хазната, които са в размер на 1.5 млрд. лв.", заяви Христов, цитиран от репортер на News.bg. Според него по време на разговорите е станало ясно, че държавата ще предприеме някои плащания, които дължи на фирмите, но по думите му не е намерен бензинът, който да задвижи икономиката ни.

„Оживлението трябва да стане през икономиката. Ако не работи икономиката, ако не е жива няма да стане нищо", изтъкна лидерът на КНСБ.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви предложението си да се подпише протокол, чрез който да стане ясно кои мерки се подкрепят съответно от синдикати и работодатели.

"Правителството е в правото си да вземе съответното решение, но на обществото ще е ясно, че синдикатите не подкрепят увеличаване на ДДС", допълни Тренчев. Той уточни, че се надява днес да приключат обсъжданията по антикризисните мерки.

В крайна сметка няма да има повишаване на ставката на ДДС, защото ще последват масови протести, от които правителството най-много се плаши. А какви ще бъдат антикризисните мерки ще стане ясно на заседанието на кабинета в сряда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4963 |24.03.2010 Идеите, които се обсъждат, са вредни, дупката в бюджета остава . 0| 5643 |22.03.2010 Данък "лукс" ще пълни бюджета . 4| 5479 |26.02.2010 Дянков не дава пари от бюджета за АЕЦ „Белене” . 1| 4863 |12.01.2010 Не бягай от банкер, за да не срещнеш съдия-изпълнител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads