Реклама / Ads
0| 5338 |06.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

2% вноска за втора пенсия иска БСК

.
На 460 лв. вместо сегашните 260 лв. трябва да се вдигне минималният осигурителен доход Източник: Вяра Йовева
Задължителната вноска за втора пенсия да падне от 5% на 2% за период от две години. Това е записано в писмото на Българската стопанска камара (БСК)до финансовия министър, министъра на труда и социалната политика, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси и до шефа на комисията по труда и социална политика.
 

Вместо в Универсалните пенсионни фондове освободените средства да отиват във фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО), настояват от камарата.

За работещите първа и втора категория труд, на които предстои да получават срочни професионални пенсии от началото на 2011 г., се предлага този срок да се отложи най-малко с 5 г. За всички, които ще продължат да работят и няма да се възползват от ранното пенсиониране, се предлага средствата от партидите да се изплатят при тяхно желание след получаване на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Осигурителните вноски трябва плавно да се намалят в съответствие с икономическия растеж, се казва в писмото на БСК.

На 460 лв. вместо сегашните 260 лв. трябва да се вдигне минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Промяната е с оглед да се ограничат възможностите да се преразпределят средства в рамките на фонд "Пенсии". За да излязат на светло реалните доходи на самоосигуряващите се е необходимо и въвеждане на минимални осигурителни прагове за различните категории и професии.

Държавата, както останалите работодатели, трябва да внася за държавните служители, на кадровите военнослужещи от Министерството на отбраната, служителите на МВР и служителите от правораздавателната система полагащите се осигурителни вноски. Тези разходи трябва да бъдат за сметка на бюджетите на съответните ведомства, вместо да се включват в общата субсидия за ДОО, смятат от БСК. Субсидията, която сега се предоставя от държавния бюджет на ДОО, следва да се намали с размера на тези средства.

От камарата поискаха също така да се увеличи размерът на осигурителните вноски на земеделските стопани до размера на вноска за минимална работна заплата, а сумите да се прихващат от получаваната от тях субсидия и централизирано да влизат в НАП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4960 |13.04.2009 София втора в ЕС по ръст в доходността от офис площи . 19| 5565 |18.08.2008 М-Тел внесе втора жалба срещу БТК . 0| 12897 |27.04.2007 "Суиспорт България" е втората фирма, която ще доставя наземни услуги на летище София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads