Реклама / Ads
5| 6907 |16.12.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

3 нови мобилни оператора

.
Три нови мобилни оператора се появиха в България. В четвъртък Комисията за регулиране на съобщенията зарадва потребителите предколедно, като даде на три компании разрешения за мобилна наземна мрежа в обхват 1800 мегахерца.
 

Срокът е за 10 години, съобщава в. Труд. Новите играчи са “Макс телеком”, “4Джи Ком” и “Булсатком”. От комисията уточниха, че в получения обхват компаниите могат да развият различни типове мобилни мрежи. Само една от новите компании засега декларира официално, че ще предложи мобилни разговори и ще се включи в конкуренцията с досегашните играчи на пазара “Мобилтел”, “Глобул” и “Виваком”.

5 компании са заявили намерение да ползват честотен ресурс пред регулатора, но само три са потвърдили желанието си.

Обхват 1800 MHz може да бъде използван за изграждане на различни мобилни мрежи - GSM, UMTS, LTE и WIMAX. Изборът на типа мрежа и съответстващи услуги е предмет на бизнес стратегия на операторите, уточниха от Комисията за регулиране на съобщенията. Практиката показва, че приоритет за операторите в този обхват е изграждането на т. нар. трето и четвърто поколение мрежи (3G и 4G). Те дават възможност за много по-високи скорости за предаване на данни и по-голямо разнообразие на предлаганите услуги, казват от комисията. Засега новите играчи на пазара на мобилни услуги не бързат с изказванията си. От тях не става ясно кога точно ще стартират разговори по мобилната мрежа и ще влязат в директна конкуренция с действащите оператори. Единствено от “Макс телеком” заявиха, че ще допълнят WIMAX мрежата си с GSM. На практика това ще им позволи по-лесно да се свържат с другите оператори и да предложат мобилни разговори, коментират експерти.

Дружеството е собственост на швейцарската компания “Стробос холдинг”. Управител на “Макс телеком” и пълномощник на швейцарската фирма за България е бизнесменът Красимир Стойчев. От “Булсатком” коментираха, че с новия честотен ресурс ще развиват допълнително телевизионната си мрежа. Неофициално обаче се говори, че компанията разработва планове за комбинирана услуга, включваща телевизия, интернет и мобилна телефония. Дружеството е с изцяло български собственици. “4 Джи Ком” също е на български бизнесмен - еднолична собственост на Евгени Цолов. От дружеството засега не коментираха бъдещите си планове.

“В най-скоро време ще бъдете информирани за намеренията ни”, заявиха от компанията, пише още Труд.

До края на годината трябва да бъде приет законопроектът, той има 14-дневен срок, в който да бъде подписан от президента и след това да бъде публикуван в Държавен вестник. Това заяви Иван Вълков днес по БТВ депутат от ГЕРБ, по повод на промените в Закона за електронните съобщения, с който се предвижат по-високи глоби при нередности от страна на мобилните оператори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5110 |10.10.2011 Цените на мобилните оператори падат с до 40%? . 3| 4831 |06.08.2010 Цените на мобилните разговори по-ниско с 15%? . 14| 6018 |04.08.2010 Пловдивските войводи разиграват PR с антени и мобилни оператори . 4| 5669 |05.01.2010 Мобилните оператори "изгубиха" 22% от абонатите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads