Реклама / Ads
2| 5159 |08.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

3 пъти скача цената на горите

.
Контролът в горския сектор ще се извършва от държавен независим орган Източник: Вяра Йовева
Пазарните цени на земите от горския фонд ще бъдат увеличени средно три пъти за страната. Това обяви в Смолян доц. д-р Георги Костов, зам.-министърът на земеделието и храните, в разпростране до медиите съобщение от ведомството.
 

Предвижда се това да стане с новата актуализирана наредба за базисните цени на земите от горския фонд, която трябва да бъде приета до края на годината от Министерски съвет. Увеличението на цените за имотите край морето ще бъде с близо 8-9 пъти, а за тези в планинските райони - 6-7 пъти.

Заместник-министър Костов беше на работно посещение в град Смолян във връзка с провеждането на дискусия за изготвянето на новия Закон за горите. С него ще бъдат регламентирани замените на гори и земи от горския фонд за важни общински и инфраструктурни проекти. Заместник-министър Костов посочи, че замяната е пазарен механизъм, който е важен и не трябва да се отрича. Но правилата за замените ще бъдат детайлно разписани в закона.

Той допълни, че в новия Закон за горите ще бъдат диференцирани контролните от стопанските функции. Контролът в горския сектор ще се извършва от държавен независим орган, който ще бъде на бюджетна издръжка и не трябва да зависи от стопанските резултати на субектите, както е в момента. Стопанските дейности ще се извършват от държавни предприятия, които трябва да плащат печалба или дивидент на държавата за своята дейност.

За да се оптимизира структурата на Изпълнителната агенция по горите, се предвижда до края на годината да бъде намален броя на държавните горски стопанства в страната. В момента те са 176 и техният брой ще бъде редуциран близо с 40.

Промените в тях няма да се отразят на качеството на обслужване, няма да бъде намален и сградният фонд, както и администрацията в тях. По-малките и малоимотни стопанства ще преминат към по-големите и жизнеспособни структури, които формират печалба. От предстоящото преструктуриране ще бъдат спестени около 1 млн. лева от бюджета на Изпълнителната агенция по горите, подчерта зам.-министър Костов.

По време на срещата с областния управител на Смолян, депутати от ПП ГЕРБ, кметове на общини, както и с представители на горския сектор беше разгледан и въпросът за реализиране на проекти за биомаса.

В сферата на горите област Смолян има изключително важно значение, тъй като 18% от приходите в горския сектор се реализират от тази област.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4988 |04.12.2009 Горивата скачат до 15 на сто? . 0| 5909 |25.11.2009 Лукойл смъкна цената на пропан-бутана . 4| 4903 |04.11.2009 Горите на царя отиват в съда . 4| 5261 |06.10.2009 Скача здравната вноска, отпада националния рамков договор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads