Реклама / Ads
21| 7646 |09.06.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

300 000 руснаци "окупираха" морето с 18 млрд. евро

.
България стана привлекателен имотен пазар, като близо 300 000 граждани на Русия са купили жилища, а парите, които са вложили, са към 18 милиарда евро. При това интересът ни най-малко не спада, а ефектът за българската икономика е благоприятен, казват експертите.Закупените в България жилища от руски физически лица превишават десет пъти като стойност официално признатите капиталовложения на руски компании в българската икономика. И така по обща сума на направените инвестиции Русия изпреварва със солидна разлика всички задгранични играчи в българската икономика.
 

Интересът на преобладаващата част от руснаците към придобиване на имот е съсредоточен предимно в черноморските градове и туристическите комплекси. През последните години расте и интересът към зимните курорти и селските имоти, отчитат българските брокерски фирми. Според експерти в бранша основните причини за високия интерес към българските имоти са относителната близост до Русия и сравнително ниските цени.

Имотите в България са поне 2-3 пъти по-евтини, отколкото в Турция, Гърция или Хърватия. Голямо предимство е и възможността да се купува в брой, вместо чрез обичайната за Европа банкова трансакция. Това е особено голям плюс за държавните служители в Русия, на които им е забранено със закон да придобиват недвижимости извън границите на страната.

Броят на сделките с руснаци са поне 700 000 или с 200 000 повече от официално обявените. Една от причините за разминаването е, че
някои руски чиновници купуват по 3-4 апартамента, които приписват на свои роднини, за да избегнат санкциите на руския закон. Подобна сложна трансакция обаче се води като една-единствена сделка, коментират брокери, като в същото време подчертават и че в имотните инвестиции на руснаците в България няма нищо лошо.

Споменават се и случаи, при които със сигурност не се отчитат данъци и е възможно да са извършвани и други финансови нарушения на руското законодателство. Но в същото време не може да се отрече, че ефектите от търговията с недвижимости са благоприятни за българската икономика, особено след оттеглянето на инвеститорите от Великобритания и Ирландия.

Според експерти в областта на недвижимите имоти средният бюджет на руските мераклии за втори дом в България е между 45 000 и 60 000 евро, като предпочитанията са към затворени комплекси с добра инфраструктура.
Руските ни клиенти не са така претенциозни или глезени - като англичаните например. Плашат се от непознати дилъри на имоти, за които нямат препоръки.

Презастрояването на Черноморието ги отблъсква, но пък споделят, че в България се чувстват по-свободни, отколкото в Русия, казват още от бранша. Надежда Б. от Санкт Петербург например от години живее в България и помага на своите сънародници да си намерят жилища изгодно. "Сред тях има доста артисти, художници и въобще хора със свободни професии. Идват в достъпната за портфейлите им и много ценена като природа и климат България, за да летуват заедно и да оставят зад гърба си поне за малко притесненията в родината. Сред обикновените хора в Русия България има имидж на приятелска и близка до тях страна", изтъква Надежда. Думите й се потвърждават от скорошен социологически сондаж в Русия, според който България се нарежда на осмо място по степен на предпочитания от страна на руснаците - така изпреварва дори Сърбия и традиционно предпочитаните дестинации като Германия или Турция.

Любопитен източник на информация за България през погледа на чужденците са сайтовете, в които пишат руски граждани, собственици или кандидати за придобиване на недвижим имот в България. От бележките им става ясно, че интересът постепенно се измества от шумното и бетонирано Черноморие към зимните и балнеоложките курорти, а и към селата. Освен любимата гледка на планина с езеро руските потребители търсят инфраструктура и транспорт, който да не спира през зимата заради непочистените пътища.

"Моите съграждани по Черноморието все повече търсят села с обработваема земя, която засега обаче нямат възможност директно да закупят и придобиването и става чрез адвокатски хватки", споделя Надежда Б. В крайна сметка от покупките на недвижими имоти в България имат полза не само руснаците, а и самата Русия. Защото ако се твърди, че част от парите за ваканционни домове и комплекси идват от незаконни източници, по-добре е те да бъдат влагани в имоти и да създават някаква допълнителна заетост в България, вместо да бъдат реинвестирани в руската престъпност, коментират пък икономисти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 10176 |28.05.2014 Руснаци изкупиха Източна България . 13| 6166 |30.04.2014 13,6 милиона лв приходи декларира нашенец от морето . 6| 9675 |06.03.2014 Войната в Крим пренасочи украинци и руснаци към нашето море . 1| 7039 |12.10.2013 Топ ръст на ваканцуващите руснаци в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads