Реклама / Ads
0| 5745 |23.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

30% плащат минимално за данък "Туризъм"

.
Вместо досегашната такса, от следващата година хазяите по родното Черноморие ще плащат данък „Туризъм”. Той ще варира от 20 стотинки до 3 лева и ще бъде обвързан с броя на леглата в отдаваните квартири.
 

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Дяволът обаче се крие в една на пръв поглед дребна подробност в текста – предвижда се минималният размер на дължимия данък за една година да е най-малко 30% от пълната заетост на хотела, хижата или къщата за гости. Тоест наемодателите ще плащат на държавата, независимо дали годината им е успешна или не.

„Данък се образува върху реални доходи. Това е пълен абсурд”, посочи депутатът от „Коалиция за България” Александър Радославов.

Той се възпротиви и на идеята облагането да засегне и туристическите хижи. Там цената на нощувка е ниска, а поддръжката и зареждането – изключително трудни. Затова не би трябвало да има облагане за тях, смята народният представител.

Георги Икономов от ГЕРБ обаче контрира, че управляващите не въвеждат нов вид данък, а само заменят досегашната курортна такса.

Проблемът при нея бил, че просто никой не си я плащал. Стигало се е до абсурдни ситуации да се декларират 5% посещаемост годишно. Въпросните 30% заетост управляващите предлагат на базата на данни за средната заетост в страната.

От ГЕРБ явно са склонни на отстъпка – за отделните райони този процент да бъде по-нисък. 20 стотинки е нормален данък за легло в хижа, но трябва да се прецизира дали да се налага данък за 30-те процента заетост, допълни Икономов.

Със 78 гласа „за” управляващите подкрепиха законопроекта на финансовото министерство. Депутатите обаче отхвърлиха предложението на опозицията – за преференции при плащането на такси за детските градини за социалнослаби семейства.

Драгомир Стойнев от „Коалиция за България” предложи деца с хронични заболявания и такива, чиито родители са с трайно увреждане, да не дължат такса. Многодетните родители пък да плащат половин такса за първото си дете и една четвърт за второто.

Според социалиста пари за детска градина не трябва да се искат и от безработните. След като предложението на Стойнев беше отхвърлено, той направи забележка на парламента, че ще засили демографската криза.
„Топим се като нация. Сега вече майките не раждат деца. Толкова ли ще ощетим бюджета?”, разпалено попита червеният народен представител.

63-ма му отговориха, гласувайки против, а други 15 се въздържаха.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5260 |12.11.2010 Бизнес скочи срещу по-висок данък сгради . 0| 6519 |28.10.2010 Експерт: Данък "лукс" е стъпка в правилна посока . 0| 5637 |20.10.2010 Въвеждат туристически данък за хотели и хостели . 3| 4989 |18.08.2010 По морето ще плащат данък и лихви за укрит оборот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads