Реклама / Ads
1| 5259 |21.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

32 млн. л пазят морето от режим на тока

.
32 млн. лева ще бъдат похарчени от НЕК, за да не се повторят черните петъци по Южното Черноморие със спирането на тока, които изправиха на нокти хиляди туристи това лято.
 

Парите са от инвестиционната програма на електрическата компания за 2011 г., съобщи шефът й Красимир Първанов на среща в Бургас с вицепремиера Симеон Дянков, представители на ЕВН и хотелиери от Слънчев бряг.

7 млн. лева ще струва изграждането на нов далекопровод Айтос - Слънчев бряг, а с по 10 млн. и 15 млн. ще бъдат подсилени другите два към тамошната подстанция и ще бъде изградена нова, съобщи "24 часа".

Така че за следващия сезон проблеми с тока няма да има, заяви вицепремиерът Симеон Дянков. Той призова за по-строги санкции към пунктовете за вторични суровини, които изкупуват цветни метали, тъй като кражбите от електропроводите били една от основните причини за авариите.

"Затова сме тук по време на отпуските да решаваме проблемите", заяви Дянков на срещата в Бургас. Вицепремиерът бил изпратен лично от премиера Бойко Борисов на срещата с енергийните шефове и хотелиерите.

За изграждането на новия далекопровод ще се отчуждава земя и скоро кметовете на селищата по трасето му ще бъдат поканени при областния управител на Бургас Константин Гребенаров, за да стиковат работата си по процедурата.

Заради непредвидените разходи за кризата с тока по морето НЕК ще се откаже от някои свои инвестиции в други направления, се разбра вчера.

В никакъв случай обаче няма да компенсираме харчовете с вдигане на цените на тока, категоричен бе пред "24 часа" Красимир Първанов. Междувременно хотелиери заявиха, че се отказват да предявяват претенции за авариите към НЕК и ЕВН. Това са непредвидени ситуации, които са се случвали и в САЩ и Франция, каза шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

По наредба след авария сме длъжни до 48 часа да отстраним повредата, а при най-голямата това стана за 14-15 часа, обясни Първанов. Областният управител на Бургас Константин Гребенаров заяви, че администрацията била готова да окаже съдействие за бързо отчуждаване на терени за далекопровода.

Ние сме изключително доволни, че НЕК, EВН, местната власт, правителството и бизнесът седнахме на една маса, за да набележим мерки и да работим в полза на клиентите, заяви регионалният мениджър на "EВН България" Йорг Золфернер. НЕК и австрийската компания ще работят съвместно по електропровода от Айтос до Слънчев бряг.

ЧЕЗ ще спира тока
ЧЕЗ ще спира тока от понеделник до петък от 8,30 до 16,30 ч в много райони на София. Причината е ремонт на кабели, подмяна на стълбове, изнасяне на табла, присъединяване на абонати. Засегнати ще са Драгалевци и общините Витоша, Банкя, Нови Искър, Овча Купел. От 9 до 13 ч на 24 август ще има смущения по улица „Банат", бул. „Вапцаров" и „Черни връх". За 26 август от 9 до 13 ч ще ремонтират по ул. „Тодор Ночев", „Люботрън", „Любота", „Голо бърдо" и в Лозенец. Изненади очакват и над 60 населени места в Софийска област. График с ремонтите има на сайта на ЧЕЗ в интернет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4964 |18.08.2010 По морето ще плащат данък и лихви за укрит оборот . 18| 4996 |14.08.2010 Данъчни в нова акция по морето, Дянков един от тях . 0| 5006 |14.08.2010 НЕК: Без режим на тока по морето . 26| 5206 |13.08.2010 Токов геноцид по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads