Реклама / Ads
0| 5002 |03.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

33 хил. дка атрактивна земя смени собствениците си

.
Заменки на апетитни места в курортите около Черноморието са били извършени през периода 2003-2009 година. По “ законен” начин - по чл. 15 на Закона, около 33 000 дка земя са сменили собствениците си.
 

Тези данни, които публично оповестиха преди изборите, с помощта на неправителствените организацииколичеството, са доказани и от Държавната агенция по горите. Това каза новият директор на Агенцията Георги Костов в сутрешния блок на бТВ.

Според него значителна част от апетитните заменки са препродадени като по-малки парчета земя. Обстоятелството, че ДАГ не прави обществен кадастър, затруднява експертите да направят точна сметка колко са новите собственици на имоти, придобити по този член. Затова е възложено на регионални дирекции по горите да направят сериозни и обстойни справки, което обаче ще отнеме много време.

Новият директор на Агенцията по горите не е съгласен с наложения мораториум, тъй като той обхваща всички видове замени и предназначения. Според Костов това е нецелесъобразно, защото мораториумът спира и обществено значимите нужди.
Геогрге Костов обеща да се консултира с всички екологични организации, за да стане ясно каква замяна за какво ще бъде извършена. Той информира, че ДАНС е проверявал не само бившият директор на агенцията Стефан Юруков, но и други лица.

По думите на Костов прокуратурата вече разполага с конкретни резултати, които са предоставени и на ДАНС. Те се отнасят не само за Юруков, но и за този ръководител преди него, както и за хора над тях. Знае се, че е имало натиск за извършването на конкретни замени. Това може да бъде доказано, като се видят папките за замените и се уточни кои са направени и кои не, подчерта директорът на Агенцията.

Костов допълни още, че последни 47 заменки, за които се вдигна големия шум в пресата, не са най-скандалните като финансово изражение. Имало и по-скандални.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5308 |30.06.2009 Родни бизнесмени трупат европейски опит . 2| 13258 |25.04.2008 Да се докоснеш до свещената земя на Израел . 0| 5310 |21.02.2008 Родни бизнесмени ще разучават нови техники за водене на преговори . 0| 4913 |07.01.2008 Акциите удрят в земята панелките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads