Реклама / Ads
4| 5961 |07.03.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

56 млн лв за модернизация на Централна ЖП гара

.
Източник: Булфото
Предвижда се Централна ЖП гара София да бъде модернизирана за стойност от 56 млн. лв., които се осигуряват от ОП „Транспорт”. За целта гарата ще бъде затворена за ремонт. Ще има период, в който сградата изобщо няма да работи, а през останалото време ще функционира с намален капацитет, съобщиха от БДЖ.
 

От Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), която е възложител на проекта, уточниха, че до пълно затваряне няма да се стигне, защото ремонтът ще се прави на етапи. „Обновяването ще засегне разписанието на всички влакове”, каза Християн Кръстев, шеф на националния превозвач.

Срокът за завършване на ремонта е 18 месеца, пише "Монитор". Това означава, че гарата трябва да е с нова визия до октомври 2015 г. Плановете са през по-голяма част от времето движение през нея да се извършва. За това предстои да бъде изготвен график на композициите, който ще бъде обявен публично, преди да влезе в сила.

„Направленията на влаковете няма да бъдат променяни”, категоричен е Кръстев. И посочва, че измененията ще има в началната и крайна гара. Например когато композицията пристига на Централна гара, като последна спирка може да е гара Подуяне. Очаква се голяма част от влаковете, които пътуват за Перник да тръгват от Захарна фабрика или да пристигат там. Пренасочване може да има и към гарите Искър и София-Север.

„Очакваме разрешителното за строителството да бъде издадено до седмица”, съобщи инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на железопътната компания. И поясни, че то трябва да бъде издадено от Министерство на инвестиционното проектиране (МИП). След това има двуседмичен срок за обжалване. Предвижда се обновяването да започне в началото на април. Целта на ремонта е да се укрепи конструкцията на съществуващата сграда, като се модернизира по всички възможни начини и с всички нови технологии. „Гарата трябва да стане привлекателна, а не да студена и неприветлива, каквато е в момента”, коментира още Ламбрев.

Предвижда се ремонтът да стане на 2 етапа. Първо да се направи източната, а след това западната част. Сега се освобождава западното крило от работещите в него служители. В проекта е предвидено да се направи хидроизолация на подлезите, водещи към коловозите, и да се подменят ескалаторите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9692 |26.08.2013 Ремонтират и ЖП гарата в Пазарджик . 12| 5338 |03.06.2013 Ходим или с цигара, или с дете на кръчма . 7| 6792 |07.04.2013 Брюксел: Над 100 хил. евро в банка - без гаранция . 7| 5815 |04.04.2013 Около 12 млрд. лв. депозити - без гаранция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads