Реклама / Ads
2| 5112 |17.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

600 хил. лв. рушвет искали хора на мистър Гаф

.
Подкуп Източник: Вяра Йовева
Гигантски подкуп в размер на 600 000 лв.е поискал човек от Министерството на икономиката и енергетиката. Националната следствена служба (НСлС) вече е образувала дело срещу неизвестен извършител по повод сигнал.
 

Рушветът е трябвало да бъде даден от бизнесмена Младен Мутафчийски за одобрението на проект по оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, научи Frognews.bg от потърпевшия.
“Вече ме викаха на разпит като свидетел”, заяви бизнесменът. „Ситуираха ме даже като пострадал и ми дадоха да прочета член от Наказателния кодекс, че ако умра, правата ми на пострадал се прехвърлят на близките ми.”

Мутафчийски уточни, че фирмата му “Медийни системи” кандидатствала за финансиране по оперативната програма с проект за 2 млн. лeва. “Ние осигурихме 1 млн. лева собствени средства. Толкова трябваше да получим и под формата на безвъзмездна помощ. От този 1 млн. обаче ни поискаха 600 000 лева, като казаха, че и без това тези пари не са наши. Какво ни интересувало, че ще дадем. Аз контрирах, че ще се отчитаме пред ЕС. Срещу нас ли после да възбудят наказателно производство!?”, разказа Мутафчийски. От министерството му отговорили: “Добре, тогава няма да бъдете в проекта.”
Шефът на “Медийни системи” приел първоначално, че това е долнопробна шега. Но в края на май бил публикуван списък с одобрените проекти. “До последния момент бяхме на водеща позиция, но след като не изпълнихме предложенията им, ни отстраниха по чисто формални причини. Поводът беше, че една декларация не е подписана от двамата изпълнителни директори на “Медийни системи”, разказа бизнесменът.

“Проблемът е, че в министерството се работи по напълно неясни критерии. Тази програма за разлика от САПАРД е абсолютно непрозрачна. По време на протичане на конкурса не дават никаква информация на кандидатите, което я прави порочна от самото начало. Нима не можеха да кажат, че въпросната декларация трябва да бъде попълнена от двамата директори? Те си замълчаха с цел - ако не им платиш, да ни прецакат.

По тази програма сродно предприятие в Гърция е получило над 10 млн. евро за технологично обновление. Докато ние не сме взели нищо, а ни трябваше модерно оборудване. Как да сме конкурентни на Балканския полуостров, след като такива игри се въртят”, възмущава се бизнесменът.

“Медийни системи” е единственият у нас производител на всички видове дискове. Желанието на фирмата било да получи средства за закупуване на 6-цветен принтер, както и за модерно технологично оборудване, което да позволи преминаването на новия формат blue ray.
В момента по делото се разпитват и други свидетели и когато бъдат събрани достатъчно доказателства, ще бъде повдигнато обвинение срещу конкретни длъжностни лица. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5059 |17.08.2009 160 милиарда задлъжнялост души фирмите . 7| 4954 |14.08.2009 Далаверите със земи бият заменките с гори . 1| 5063 |14.08.2009 28% по-малко ток сме изнесли спрямо 2008 г. . 1| 5209 |13.08.2009 Горивата у нас отново скачат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads