Реклама / Ads
1| 5863 |30.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

680 млн. лева потънали в екопроекти

.
Искра Фидосова
Кабинетът "Станишев" е пропилял над 680 млн. лв. от Предприятието за управление на дейностите по опозване на околната среда (ПУДОС) и от държавния бюджет. Това заяви в парламента депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова в парламента, цитирана от money.bg.
 

Тя е съвносител на питане до екоминистъра Нона Караджова за политиката на МОСВ през последните 4 години за финансиране на екологични обекти и причините, поради които ресурсът, с който е разполагало МОСВ, е разпилян за малки обекти, без да са изпълнени задълженията по Договора за присъединяване към ЕС.

След гласуване, питането се превърна в парламентарна дискусия която родължи вече от два часа. Искането за разискване бе направено от 70 народни представители от Парламентарната група на ГЕРБ.

В нейното начало Фидосова каза още, че за 8 години България е усвоила едва 20% от средствата по програма ИСПА, с което има опасност да се връщат огромни суми, а за изминалите 4 години политиката на кабинета Станишев била престъпна.

В ПУДООС е бил блокиран всякакъв контрол. Търговете са се провеждали в общините, най-често с предварително указание за фирма, която трябва да спечели. "Господа, от кабинета Станишев, създадохте перфектна машина за усвояване на значителна част от тези средства", обвини бившия Министерски съвмет Фидосова.

Тя заяви, че голяма част от тези проекти са дадени за проверка от Сметната палата, икономическа полиция и прокуратурата.

Според министър Нона Караджова от общо 56 депа за твърди битови отпадъци, които е трябвало да бъдат изградени до юли 2009 г., изграждането на 24 т тях изобщо не е започвло От общо 121 населени места с над 10 хил. еквивалент жители, в които до края на 2010 г. трябва да бъдат изградени пречиствателни станции за отпадъчни води, са изградени 49, а 72 изобщо нямат градски пречиствателни станции.

За четирите години са пропилени 684 млн. лв. - 412 млн. лв от ПУДООС и 272 млн. лв. от държавния бюджет.

Новият екип на МОСВ завари договори за 249 млн. лв. при налични средства 300 хил. лв. След незабавно предприетите мерки, спиране на договарянето за обекти на стойност 123 млн.лв. и анулиране на сключени договори, по които няма осъществени строителни работи, на стойност 36 млн. лв., сега ПУДООС дължи разплащане на договори за над 90 млн. лв., което означава, че възможностите за съфинансиране на приоритетни обекти са блокирани за 2 години напред.

Още преди да завършат дебатите от Българската стопанска камара (БСК) разпространиха съобщение, в което се иска ликвидирането на ПУДООС.

Работодателската организация смята, че създаването и функционирането на ПУДООС е грубо нарушение на основополагащи принципи на управление на правовата държава, бюджетната система и механизмите на т. нар. „Валутен борд". Като държавно предприятие, регистрирано по Закона за околната среда и Търговския закон, то управлява и разходва бюджетни средства - държавни такси, целево предоставени средства от държавния бюджет за екологични програми, глоби и имуществени санкции за административни нарушения по специалното законодателство по околна среда.

От БСК припомнят, че са единствената бизнес организация, чиито представители в Управителния съвет на ПУДООС, са подписвали приетите решения за финансиране с особено мнение. БСК е възразявала и срещу одобряване на нови проекти с финансиране, надхвърлящо 150-200 млн. лв., т. е. над два пъти планираните и разполагаеми ресурси на ПУДООС за 2009 г.

Освен това основен източник на приходи в ПУДООС са средствата, събирани от бизнеса под формата на такси и глоби, а същевременно предприятието финансира изключително обекти на общините.

Заради това БСК предлага:

1. Да бъдат внесени спешни промени в Закона за опазване на околната среда, с които да бъде закрит ПУДООС,

2. Съответните приходи да се пренасочат към държавния бюджет и да се разходват по общия ред за финансиране на еко-проекти с ключово значение.

3. С предимство да се финансират проекти за решаване на проблемите, за които се събират целево таксите и глобите от бизнеса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6115 |29.10.2009 Собственици на Бентли изгоряха с 4 млн. лева . 1| 6233 |28.10.2009 Прагът но бедността чукна 211 лева . 3| 4954 |27.10.2009 Алкохолната мафия завлече бюджета с 300 млн.лева . 0| 5183 |13.10.2009 НСИ отчете нулева инфлация за септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads