Реклама / Ads
7| 6265 |25.06.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

68% от българите подкрепят „Южен поток"

.
68% от българите подкрепят изграждането на газопровода „Южен поток", показва проучване на а международната компания за маркетингови проучвания WorldThinks по поръчка на специализирания енергиен портал Natural Gas Europe.
 
Подкрепата за проекта във всички страни, през които ще мине тръбата - България, Сърбия, Унгария, Словения и Италия, е сравнително висока, за разлика от доверието в организациите, включени в изграждането му, твърди още проучването.

В България са анкетирани около 500 души. 93% от тях признават, че са чували за „Южен поток", като най-често срещаният източник на информация за проекта са новините.

68% от анкетираните българи изразяват подкрепа за проекта, като едва 5% са категорично против. Подкрепата за проекта е най-висока сред българските граждани на възраст над 55 години – 77%.

Според 2/3 от запитаните България ще спечели икономически от тръбопровода „Южен поток" и потенциалните ползи за България от проекта са повече от неблагоприятните последици.

„Проучването сред заинтересованите страни показва, че БЕХ се вижда като хаотична организация, която не винаги е сигурна в посоката, която се движи," коментира Бен Симпсън от WorldThinks, който представи резултатите от проучването на кръгла маса.

Освен това някои от анкетираните представители на заинтересованите страни разглеждат БЕХ като податлив на корупция.
Според повече от 75% от анкетираните в България трябва да продължи развитието на водноелектрическите централи и соларната енергия.58% от хората пък подкрепят изграждането на нови тръбопроводи за пренос на газ и петрол от Близкия изток, а 54% подкрепят нови тръбопроводи, пренасящи газ от Русия.

Според данните от проучването Българите са най-загрижени за нивото на безработицата в страната, за политическата и икономическата корупция и за високите цени на продуктите за ежедневна употреба. Надеждите на хората са свързани с по-голяма икономическа стабилност, с по-високи нива на заетост и с по-голяма прозрачност отчетност и прозрачност в бизнеса, сочи още маркетинговото проучване за нагласите към „Южен поток".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5813 |11.06.2012 Отстъпка от 11,1% за газа, като решим отворените въпроси по „Южен поток” . 17| 8007 |25.05.2012 България е с най-евтин ток в ЕС, но за българите и той е скъп . 24| 5727 |11.02.2012 64 пъти е поскъпнал животът на българите . 4| 5850 |25.11.2011 Българите по-щедри на Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads